Egyre nagyobb az igény a természetben eltölthető programokra Magyarországon

2021. július 4. 16:53 | behir.hu

Magyarországon a természeti környezet állapotának javítása mellett egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúrára, ezért azt folyamatosan meg kell újítani az érdeklődés fenntartásáért – mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András egy drávamenti kiállítás kapcsán kiemelte: változnak az igények, az emberek a vízpart mellett ma már egyre többször keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit.

– Túrázni, biciklizni, vízi- vagy fotóstúrán részt venni, alászállni a barlangok világába a nemzeti parki igazgatóságok kínálnak lehetőséget – fogalmazott. Jelezte, hogy felmérések szerint az elmúlt 3 évben 15 százalékkal nőtt a nemzeti parkok ismertsége, a válaszadók 94 százaléka hallott ezekről, 70 százalékuk járt is valamelyikben, és úgy szervezi a programját, hogy eljusson nemzeti parki helyszínre.

Rácz András közölte: Magyarország területének negyede természetközeli állapotban van, ez európai összehasonlításban hihetetlen nagy arány. Hozzátette azonban, hogy a védett területek hálózata feldarabolódott az elmúlt évszázadokban, mozaikos szerkezetű lett, a fenntartásuk folyamatos munkát, beavatkozást igényel. Az államtitkár arra is kitért, hogy a nemzeti parki igazgatóságok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei: a mintegy 700 magyarországi ökoturisztikai létesítmény felét ezen igazgatóságok üzemeltetik, infrastruktúrahálózatukban, bemutatóhelyeiken évente 1,6 millió látogatót fogadnak.

Elhangzott, hogy a nemzeti parki igazgatóságoknak a „projektmegvalósítások nyara” az idei, mert mintegy 30 beruházást adnak át 8,5–8,7 milliárd forint értékben.

 

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

FEL