Egyetemi Kick-box Eb: Két ezüst és egy bronz a termés

2019. augusztus 4. 18:55 | behir

Zágrábban befejeződött az Egyetemi Kick-box Európa-bajnokság, ahol Vizsnyiczai Richárd és Bálint Zoltán,  a Békéscsabai Lakótelepi SE, és Harangozó Gábor, az Újkígyósi SZSE versenyzői, a Szegedi Tudomány Egyetem hallgatói azzal a tudattal állhattak a tatamikra, hogy bronzérmesnél rosszabbak már nem lehetnek.

74 kg-ban  Vizsnyiczai Richárd mindent megpróbált  egy pörgős, gyors mérkőzésen Oleksii Pashkov (Ukrajna) ellen, de az ukrán fiú most jobb volt, s ha nem is sokkal, 3 ponttal nyert és döntőbe jutott. Richárd így harmadik helyen végzett. Az egyetemi bajnokságon azt a módszert követték, mint a harcművész világjátékokon, vagyis nem mind a hat küzdelmi szabályrendszerben, hanem három szabályrendszerben vívták mérkőzéseket és a súlycsoportokat kettesével összevonták. Ez a természetesen nehezítette a versenyzők dolgát, s növelte a mezőny létszámát.

Bálint Zoltán teljesítményén, az orosz Jurij Akhmetianov ellen nem látszott ez a nehezítés, hiszen 13:3 arányban technikai KO győzelmet aratott, s ezzel a döntőbe jutott. Ugyanilyen könnyen vette az akadályt nehézsúlyban Harangozó Gábor is, aki 10:0-ra lépte le a török Aygün Gencayt.

A délutáni döntőkön érezhető volt egyrészt a fáradtság, másrészt az, hogy mennyire nehéz felkészülni egy nívós versenyre úgy, hogy nem ott végzi felsőfokú tanulmányait a versenyző, ahol a klubedzéseket tartják. Erről a point-fighterek edzője, Debreczeni Dezső is beszélhetne, akinek nem kis feladatot jelentett a három versenyző formába hozása. Az egyetemi Európa-bajnokság az első volt a kick-box sport történetében, vagyis – ahogyan ezt a rendezők és a WAKO világszövetség vezetői megfogalmazták – Zágrábban sporttörténelmet írtak, s az itteni tapasztalatokat már a további években hasznosítani tudják majd a felkészülésnél.

A nagyobb edzés- és mérkőzésszám jött ki a nehézsúlyú döntőben, ahol a felnőtt magyar válogatott, Rohonczi Jenő találkozott Harangozó Gáborral. A két, egymást jól ismerő fiatal mérkőzését megérdemelten Rohonczi Jenő nyerte, a magyar-magyar döntő már csak a nagy tét miatt is jó küzdelmet hozott.

Bálint Zoltán azzal a görög Prodromos Papadopulosszal vívta döntőjét, aki Zoltán klubtársát, Szász Kristófot legyőzte két éve a junior Európa-bajnokság döntőjében, tavaly pedig a junioroknál világbajnoki bronzérmes lett. Vagyis ebből kitűnt, hogy minden ország azokat a versenyzőket  igyekezett elhozni Zágrábba, akik komoly szintet képviselnek. A két fiatal mérkőzése gyors ritmusú és pontokban dús mérkőzést hozott, inkább a támadással, mint a védekezéssel törődtek, s ebben a „csatában”  6 ponttal a görög fiú volt a jobb, s lett Európa-bajnok.

Összegezve:  az Európa-bajnokságon a Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjaihoz tartozó versenyzőknek két ezüst és egy bronzérem jutott. A magyar egyetemi válogatott pedig a 19 ország közül 6 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel az első lett az éremtáblázaton, megelőzve Ukrajnát és Szlovákiát.

Végig nívósan dolgozva, pástvezető bíróként és vezetőbíróként helytállt a füzesgyarmati Gasparik Róbert WAKO nemzetközi bíró, csakúgy, mint szegedi társa, Szabó Gábor mester, méltóan a magyar versenyzők teljesítményéhez. Köszönet illeti Olasz Attilát, aki az egyetemi válogatottat összefogta, csapatvezetőként és edzőként egyaránt. Az egyetemi harcművész Európa-bajnokság pedig összességében bizonyította, hogy az egyetemi és főiskolás sportban helye van a kick-boxnak és a többi harcművész irányzatnak. Biztosan Magyarországon is fejlődni fog ennek hatására az egyetemi küzdősport paletta, a létszám, az elfogadottság. A versenyzők mostani kijutását az egyetemek, a Magyar Kick-box Szövetség, a klubok és a szülők támogatása és segítsége tette lehetővé, s az eredménye magyar sikertörténet lett.

 

Eredmények

Point-fighting:

74 kg Vizsnyiczai Richárd - Oleksii Pashkov (Ukrajna) 6 : 9 a döntőbe jutásért

84 kg Bálint Zoltán - Jurij Akhmetianov (Oroszország) 13 : 3 a döntőbe jutásért

+84 kg Harangozó Gábor - Aygün Gencay (Törökország) 10 : 0 a döntőbe jutásért

 

 84 kg Bálint Zoltán - Prodromos Papadopulosz 12 : 18 DÖNTŐ
+84 kg Harangozó Gábor  - Rohonczi Jenő 5 : 13 DÖNTŐ

 

Végeredmény

POINT-FIGHTING
74 kg Európa-bajnok: Jordan White (Írország)
3. Vizsnyiczai Richárd (Szegedi Tudomány Egyetem- József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület ) Edző: Debreczeni Dezső

 

84 kg Európa-bajnok: Prodromos Papadopulosz (Görögország)
2. Bálint Zoltán (Szegedi Tudomány Egyetem- József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület ) Edző: Debreczeni Dezső

 

+84 kg Európa-bajnok: Rohonczi Jenő (Testnevelési  Egyetem - Halker Király team) Edző: Király István
2. Harangozó Gábor  (Szegedi Tudomány Egyetem-Újkígyósi SZSE) Edző: Debreczeni Dezső

 

LIGHT-CONTACT
74 kg Európa-bajnok: Marco Boicuk (Ukrajna)
9. Mészáros Attila (Szegedi Tudomány Egyetem- József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület )

További programok »

FEL