Egyedülálló kezdeményezés a Lencsésin, a lakókörnyezet szépítése érdekében

2019. október 10. 14:43 | behir

Békéscsabán, a Lencsési lakótelepen 13 éve szervezik nagy sikerrel a „Lencsési a mi otthonunk” pályázatot, melynek célja, hogy bevonják az ott élőket környezetük szépítésébe. A városban egyedülálló kezdeményezésről és az idei díjazottakról a pályázat kitalálóját, Tímár Ella önkormányzati képviselőt kérdeztük.

A „Lencsési a mi otthonunk” pályázat 2007 tavaszán indult a Lencsési részönkormányzat döntése alapján. A kezdeményezés kiemelt célja volt, hogy bevonjuk a lakótelepen és környékén élőket környezetük szépítésébe, valamint példamutatásra buzdítsunk, annak érdekében, hogy szebbek és komfortosabbak legyenek a közterek, ezáltal az itt élők mindennapjai. Az első négy évben Vida Szűcs Eszterrel közösen szerveztük, 2010-től egyedül szervezem a polgármesteri hivatal segítségével – mondta el Tímár Ella.

– Több kategóriába vártuk a lakótelepen élők pályázni: virágos balkon és ablak, virágos előkert és ház előtti virágos közterület, illetve közterületen kialakítandó virágoskert. Minden esztendőben hozzávetőleg 20 pályázat érkezik. Valamennyi korosztály képviselteti magát, de jellemző az idősebbek részvétele, hiszen ők több szabadidővel rendelkeznek. A pályázatokat zsűri bírálja el, melynek tagjait a részönkormányzat adja. Évek óta rajtam kívül Komoróczky József és Petri György végzi el a feladatokat. A zsűri elnökének köztiszteletben álló szakembert kérünk fel. Eleinte Sicz György kertészmérnök, az elmúlt 4 évben pedig Huszár Endre a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör vezetője látja el a nemes feladatot. Valamennyi pályázót személyesen keressük fel és tekintjük meg az „alkotásokat”. Szerencsére elmondhatjuk, hogy az évek alatt a lelkesedés nem csökkent és minden esztendőben várják az új pályázat kiírását – avat be a részletekbe az önkormányzati képviselő.

A részönkormányzat minden évben a Lencsési Közösségi Ház által szervezett Szent István napi előzetesen adta át a díjakat.

 

Az idei év díjazottjai virágos balkon és erkély kategóriában:

1.hely: But János (Lencsési út 61.)

2.hely: Hrabovszkiné Sóki Mariann (Lencsési út 61.)

Különdíjban részesült: Krizsán Jánosné (Szabó Pál tér 11.)

Virágos előkert és ház előtti közterület kategóriában:

1.hely: Pribojszki Györgyné (Lencsési út 14.)

Különdíjban részesült:

  • Csizmadia Lászlóné, a Pásztor utca 148. szám előtti közterületen végzett kimagasló munkájáért,
  • Hidvégi Bettina és Drimba Péterné gondozott előkertért,
  • a Szabó Pál tér 11. lakóközössége gondozott közterületért.

 

Intézmények is pályázhattak, őket a zsűri különdíjba részesítette, hiszen közterületet gondoznak, tartanak rendben. Ezek idén a Lencsési Közösségi Ház, az Életfa Idősek Otthona, a 8.számú Bölcsőde és a Lencsési Könyvtár.

Ki kell emelnünk, hogy az évek során lettek örökös díjjal kitüntet pályázók is, ezt azok kapják, akik három egymást követő évben első helyezést nyertek.

Ők Csizmadia Gyuláné, Bartók Julianna, Orvos Mihály, Pipis Lászlóné, továbbá a Fövenyes u.44-46-48 számú és a Pásztor utca 148 számú ház lakói – mondta büszkén Tímár Ella.

 

Galéria

További programok »

FEL