Egy tótkomlósi asszonyról neveznek el Bécsben utcát

2016. május 10. 09:20 | Mikóczy Erika

Benedek István Gábort, Tótkomlós díszpolgárát egy hónapja ausztriai küldöttség kereste fel, az egyik európai parlamenti képviselővel, valamint Bécs-Gerasdorf polgármesterével. Engedélyt kértek tőle, hogy édesanyjáról, a tótkomlósi Braun Hugóné Kohn Rózsiról utcát nevezhessenek el.

1944 júniusában a komlósi zsidóságot Auschwitzba deportálták, de a csoport szerencsésebb részét végül Bécsbe vitték, ahol gyárakban, romeltakarításon dolgoztatták őket. Braun Hugóné emberfeletti erővel hozta haza gyermekeit és idős anyósát a lágerekből, a háború után elköltöztek Tótkomlósról, 1993-ban halt meg. Benedek István Gábor deportálásuk történetét a Spielberg Alapítvány által készített dokumentumfilmben is elmondta, így vált ismertté az ausztriaiak számára. A névadás jelképes emlékezés azokra a magyar polgárokra, főleg nőkre, gyermekekre és idősekre, akiket zsidóságuk miatt 1944-ben deportált Magyarország a nácik által megszállt osztrák fővárosba. Tótkomlós szülöttjének nevét 2016. június 16-ától fogja viselni utca Ausztriában. Tudomásom szerint Jankó János festőművész volt eddig az egyedüli komlósi, akiről a városon kívül neveztek el utcát, jelentős esemény ez tehát mindannyiunk számára.

Benedek István Gábor cikke az Új Életben, a MAZSIHISZ lapjában ide kattintva olvasható. 

Idén nyáron a holokauszt megemlékezés rendhagyó módon, Békéscsabán lesz  június 26-án 15.00 órakor, ahol egy 90 méter hosszú, nagyszabású holokauszt emlékművet avatnak a Békés megyéből elhurcolt polgárok emlékére. Az emlékműre felkerül a 78 tótkomlósi áldozat neve is.

Balogh István

 

További programok »

FEL