Egy napon át betyárkodtak Kondoroson

2019. július 14. 06:53 | Szabó Rita

Hagyományőrző, családi és színpadi programokkal várták az érdeklődőket a 19. kondorosi betyárnapokra. A megyében egyedülálló hagyományokra épülő rendezvény nemcsak felidézi és őrzi a betyáréletet, hanem gyarapítja az ott élők együvé tartozását is.

A Kondorosi Betyárnapok ünnepélyes megnyitóján többek közt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Megjegyezte: a rendezvény jó alkalmat teremt arra, hogy a telelpülés megmutassa magát és értékeit a látogatók előtt. 

Zalai Mihály a Békés Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, egyedülálló a megyében, hogy a rendezvény a betyár hagyományokra épít. Javaslatot tett a városvezetők számára, hogy a Kondorosi Betyárcsárdát terjesszék fel a megyei értéktárban, ugyanis az még nem szerepel benne. Zalai Mihály szerint méltó helye lenne a csárdának a többi települési érték között. 

 

 

A rendezvényen a hagyományőrzők autentikus öltözékben különböző bemutatókkal készültek. 

– Betyártanodával, fegyver- és harcászati-bemutatóval, illetve élő történelemórával vártuk az érdeklődőket – mondta el Herbály András, hagyományőrző. 

A betyár annak idején nem azt jelentette, mint napjainkban. Betyárnak hívták, azokat a nőtlen legényeket, akik vállalták a csordák terelését. Tulajdonképpen az akkori betyárok az amerikai cowboyoknak megfelelői voltak. 

 

 

Évről-évre visszatérő eleme az eseménynek az ételosztás. Idén 2000 adag levest készítettek a vendégek számára. A szervezők a gasztronómiába is belecsempészték a helyi sajátosságokat.

– Tizennegyedik alkalommal kondorosi kaszás levest készítettünk. Helyben megtermelt alapanyagokat, füstöltszalonnát és vöröshagymát használtunk – hangsúlyozta Prohászka Béla, mesterszakás. 

 

 

A Kondorosi Csárda és az ehhez köthető betyárság az egyik fő ismérve a településnek. A program arra hivatott, hogy minden évben megünnepelje ezt. A város polgármestere elmondta: fontosnak tartják a hagyományok őrzését és átadását a rendezvényen keresztül.

– Ha máskor nem is, a betyárnapon mindenkinek lehetősége van megismerni ezt az életformát. A program egy méltó színtér arra, hogy a jövő generáció figyelmét felhívju: nekünk fontos a hagyományaink ápolása itt Kondoroson – fogalmazott Ribárszki Péter a település polgármestere. 

A polgármester hozzátette: az esemény az évek során kinőtte magát és túlmutat egy városnapon. Turisztikai vonzereje van, többen is célzottan ezért látogatnak el ilyenkor a településre.

 

Galéria

További programok »

FEL