Egy műszaki hibás traktorral ütötte el munkaadóját – Vádat emelnek a férfi ellen

2019. december 13. 12:45 | behir

A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban egy 58 éves, büntetlen előéletű medgyesbodzási férfi ellen, aki 2019 áprilisa végén Medgyesegyházán okozott halálos kimenetelű balesetet.

A férfi 2019 áprilisában alkalmi munkákat végzett egy 68 éves medgyesegyházi nő mezőgazdasági vállalkozásában, emiatt rendszeresen vezette a sértett traktorát. A jármű viszont műszaki hibás volt: a gyújtáskapcsoló meghibásodása miatt a vezetőfülkéből nem lehetett beindítani, csak kívülről, az önindító két csatlakozójának rövidre zárásával, ezt a tulajdonos is tudta.

A vádlott április 24-én is talajmunkákat végzett a sértett földjén, majd 16 óra előtt nem sokkal érkezett be a telephelyként szolgáló tanyára; leállította a járművet, azonban a nyomatékváltót sebességben hagyta és a kéziféket sem használta. A jármű mellett állva a sértett és a vádlott megbeszélték a következő teendőt, a vádlottnak a dinnyeföldről egy pótkocsit kellett volna elhoznia a traktorral. Ezért odalépett a traktorhoz, és az önindító két csatlakozójának rövidre zárásával beindította azt. Mivel sebességben hagyta, elindult a traktor is és elütötte az előtte-mellette álló idős nőt. A vádlott azonnal beugrott a vezetőfülkébe és megállította a járművet, de addigra már a jármű jobb oldali kerekei átgördültek a sértett testén, aki emiatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el a közúti járművek vezetésétől. Az eljárás a Battonyai Járásbíróságon folytatódik – írja a Békés Megyei Főügyészség közleménye

További programok »

FEL