Egy kvóta, két magyar íjász versenyző

2016. május 23. 11:54 | Laczkó Viktória

Notthinghamben rendezik az íjászok olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságát keddtől-vasárnapig, amire két magyar versenyző, Banda Árpád és Gajdos Csaba is kijutott. Az Eb-n három riói kvótát osztanak ki a hét végéig.

A kvótához vezető úton először a keddig kvalifikációban kell a 630 FITA-körös olimpiai szintet meglőniük az indulóknak, majd ezt követően az egyéni versenyen is jól szerepelniük. Magyar íjásznak utoljára 1996-ban sikerült az, amire most a két Banda ás Gajdos vállalkozik, ugyanis akkor vett részt legutóbb magyar olimpiai játékokon ebben a versenyszámban. 

"212 versenyző állt a lővonalra az olimpiai számban, a reflexíj kategóriában. Ebből 104 lövő jutott tovább a szerdai kieséses fordulókba. Árpi a 49. helyen 640, Csaba 628 ponttal a 87. helyen jutott tovább. Árpi nagyjából a 70. hely körül végzett versenyzőt kapja első meccsében, Csaba pedig a 30. hely körül végzők közül kap majd ellenfelet. Két kieséses fordulón ha továbbjutnak a 32 íjász közé, gyakorlatilag biztos a kvótaszerzés" - fejtette ki Windischmann Mercédesz sportvezető. - írta a mob.hu 

A hazai szövetség előzetes véleménye szerint mindkét magyarnak esélye van a legjobb 16 közé kerülésre, a kvótát viszont csak az egyikük szerezheti meg. Ennek az oka pedig az, hogy amennyiben egy ország csak egyéniben érdekelt az olimpiai játékokon, úgy csupán egy versenyzőt indíthat.

FEL