Egy idős embert és egy patikát is kifosztott Békésen egy gyomaendrődi férfi

2022. február 8. 12:00 | behir.hu

Az idős férfi kerékpárjának kosarából és egy patika pultjáról vitt el nagyobb összegeket a vádlott; nem jutott messzire.

A Békés Megyei Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül: kifosztás bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt kezdeményezte a Békési Járási Ügyészség egy 29 éves büntetett előéletű gyomaendrődi illetőségű, de békési tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki egy 79 éves idős férfitól vette el a pénzét és egy patikából is jelentősebb összeget lopott. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

A férfi január 20-án délelőtt Békésen, az egyik bankfiókban tartózkodott, amikor felfigyelt egy ügyeit intéző, 79 éves, mozgásában akadályozott, járóbottal közlekedő idős férfira, aki nagyobb összegű készpénzt, 545 ezer forintot vett fel a bankfiókban. A férfi még a sértett előtt távozott a fiókból és a szomszédos drogéria előtt várakozott. Az idős férfi a bankfiókból kilépve a borítékba helyezett készpénzt betette a kerékpárjának oldalkosarában lévő szatyorba, majd felszállt és lassan tekerve elindult. A vádlott ekkor odalépett a lassan haladó sértetthez, majd kikapta a szatyorból a borítékot és elfutott.

A helyszínre kiérkező rendőrök a sértett, valamint a banki alkalmazottak által adott személyleírás alapján azonosították a terheltet és rövid idő alatt el is fogták, az eltulajdonított pénzből pedig 527 ezer forintot lefoglaltak, azt vissza is adták az idős férfinak. A hiányzó pénzből a terhelt cigarettát vett.

Ezzel még nem ért véget a történet: a 29 éves férfi január 28-án este egy békési patikában vásárolt, 10 ezer forintos bankjeggyel akart fizetni. Mivel a patikában épp zárásra készültek, a gyógyszerész a kasszákban lévő, összesen 366 ezer forint napi bevételt már korábban összegyűjtötte és az egyik kassza mögötti pultra helyezte. Amikor a patikus átment a hátsó helyiségbe, hogy a kapott bankjegyet felváltsa, a terhelt felfigyelt a pulton heverő pénzre, belépett a kassza mögötti térbe és magához vette az összeget. Ezt követően a férfi a váltópénzzel visszatérő gyógyszerésztől átvette a vásárlása után járó visszajárót, majd az eltulajdonított készpénzzel együtt elhagyta a patikát. A rendőrök a gyógyszerész által adott személyleírás és a patika kamerája által rögzített felvételek alapján azonosították a terheltet, majd két nappal később elfogták, de az ellopott pénz már nem volt nála, azt a rendőrök a későbbiekben sem találták meg.

Az ügyészség szerint a munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező férfi számos alkalommal állt már bíróság előtt vagyon elleni, illetve erőszakos jellegű cselekmények elkövetése miatt, legutóbb a Békéscsabai Járásbíróság 2021 decemberében ítélte 9 hónap börtönbüntetésre, de annak letöltését még nem kezdte meg. A terhére rótt bűncselekményeket többszörös visszaesőként követte el, a lopást egy héttel az után követte el, hogy a kifosztás miatt gyanúsítottként felelősségre vonták. Éppen ezért a kényszerintézkedés kezdeményezésére a bűnismétlés veszélye miatt került sor – zárul a közlemény.

További programok »

FEL