Egy hét a román kultúráért Gyulán

2015. november 2. 17:04 | Varga Diána

Pomucz György egykori címzetes dandártábornok szobránál rótták le tiszteletüket a város és a nemzetiségi önkormányzati vezetői, valamint az Egyesült Államok és Románia magyarországi konzulátusának képviselői. A Gyulán született, román származású katona nem csak az 1848-49-es magyar szabadságharc honvédszázadosa volt, de az amerikai polgárháborúban is harcolt.

Ezzel a megemlékezéssel indult a gyulai Román napok. A városban ez az első olyan alkalom, mikor hat napon át szervez programokat a helyi nemzetiségi önkormányzat.

– Korábban egynapos rendezvényeket leginkább az országos önkormányzat szervezett. Ezekre a különböző falvakból, megyékből, román lakta településekről is sokan jöttek. Úgy láttuk, akkora igény mutatkozik egy egész hetes programsorozatra, hogy bővítettünk – tudtuk meg Cserháti Mihálytól, a Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzatának vezetőjétől, főszervezőtől.

Juhász Tibor, az Országos Román Önkormányzat elnöke arról beszélt: ritka, hogy több napos rendezvénysorozatot szerveznek a Magyarországon élő román nemzetiségnek.

– Számomra és az egész román nemzetiségi önkormányzatnak nagy meglepetés volt a gyulai Román napok.16 éve létezik a nemzetiségi önkormányzatiság, de ilyen hetet soha nem szervezett még egyik helyi önkormányzat sem – mondta az elnök.

A beszédeket követően a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye képviselői megszentelték a szobrot, majd a Nicolae Balcescu Román Gimnázium tanulói felidézték a több mint 130 éve elhunyt honvéd emlékét, délután pedig az ő, illetve neves román származású személyiségek tiszteletére tartottak emlékmisét.

A rendezvénysorozat november 3-án a gyulai románoknak szervezett családi nappal folytatódik. A Román Kulturális Központban délután román nyelvű vetélkedő kezdődik, melynek témája a román nemzetiség történelme és hagyományai. November 4-én A Bánát hegyvidéki női népviselet címmel Sorina Jurj gyűjteményéből nyílik kiállítás ugyanitt, majd Ioan Gheorghe Olteanu könyvét mutatják be. A rendezvényt a Zestrea Gugulanilor együttes folklórműsora és táncháza zárja. November 5-én a fiataloknak szerveznek kirándulást a kétegyházi tájházhoz, ahol román ételeket kóstolhatnak meg, este pedig diszkó várja őket. A zárónapon minimaraton, aerobic, röplabda, labdarúgás, asztalitenisz és a sakk várja az érdeklődőket, este pedig tábortüzet gyújtanak a résztvevők.

FEL