Egy év alatt 25 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok

2023. június 30. 07:23 | behir.hu

Sokszor merül fel a kérdés az emberekben, hogy ez inkább a szakemberek díjával, vagy az alapanyagok drágulásával magyarázható?

Az építőipari kivitelezés sokba kerül – hallani mindenhonnan. Az árak folyamatosan emelkednek – sokszor merül fel a kérdés az emberekben, hogy ez inkább a szakemberek díjával, vagy az alapanyagok drágulásával magyarázható? Egy nemrég készített kutatásból kiderült, hogy egy év alatt nagyjából 25%-kal növekedtek az építőipari alapanyagok árai, de vannak olyan termékek, amelyek ára 50%-kal emelkedett. 

 

– A felmérést az építőiparban dolgozó szakemberek körében végeztük: értékesítőket, burkolókat, tetőfedőket, kőműveseket kérdeztünk meg arról, hogy mekkora áremelkedést érzékeltek a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. Az építőipar számtalan szegmensre bontható, így az eltérő vélemények nem feltétlenül számítanak egymásra nézve irrelevánsnak. A felmérésben több tucat ember vett részt – a diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 20-30% áremelkedés történt – jelent meg az AndaMédia felmérésben.

Kárász Tamás, a gepito.hu ügyvezetője úgy látja, hogy az alapanyagok drágulása több tényező függvénye. Meglátása szerint az ukrajnai háború kihatott a kelet-európai beszállítói láncokra az építőiparban, hiszen a régió erősen függött Oroszország gazdaságától, emiatt az ágazat jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók visszahatásának. 

A kő, cement, beton alapanyagok egyaránt drágábbak, mint korábban, míg a fa és vas acél ára duplájára nőtt egy év alatt. A dollár és euró átváltási értéke, a forint gyengülése és az általános infláció miatt náluk erősebben mutatkozik meg a drágulás. A beruházási hajlandóság láthatóan visszaesést mutat a 2023. év januárjától, amely könnyen magyarázható az építőanyagok drágulásával, valamint a szakképzett munkaerő hiányának. 

– Azon beruházások amelyek folyamatban vannak, valószínűleg meghaladják a tervezett költségvetési értékeket. Építőanyag ellátási zavartól nem kell tartani, de rövid időn belül érzékelhetővé válhat a kereslet-kínálat egyensúlyában mérhető változás okozta  beszerzési ár stagnálása vagy a túlkínálat miatti eseti árcsökkentés is – nyilatkozta a szakértő.

Forrás: AndaMédia

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL