Egy alig ismert pintyfélénk: a zöldike

2024. február 5. 06:18 | behir.hu

A zöldike az ország minden táján, így a Körös-Maros Nemzeti Park területén is szép számban megtalálható. Annak ellenére, hogy gyakori madár, mégis kevesen ismerik és ritkán kerül szem elé.

Leggyakrabban téli etetőkön figyelhetjük meg, melyeket kisebb-nagyobb csapatokban, rendszeresen felkeres. Erőteljes testalkatának köszönhetően meglehetősen agresszív az etetőknél, sokszor nagy harcot vív a házi és mezei verebekkel, cinegékkel.

Állományának túlnyomó része a lakott területekhez kötődik. Falvakban és városokban egyaránt megtalálható, kertekben, parkokban, temetőkben rendszeresen költ.

A lakott területeken kívül élő állományai főként erdőszélekhez, fás, cserjésedő gyepterületekhez, erdősávokhoz kötődnek. Évente kétszer költ és fészekalja általában öt tojásból áll. Első költése április végére, május elejére tehető. Azért is ritkán kerül szem elé, mert költésre a cserjék, fák lombkoronáinak belsejét választja, így rejtve marad az emberi szemek elől.

Kúpos csőre elárulja, hogy főként magvakat fogyaszt. Gyommagvakat és termesztett növények – elsősorban olajos magú növények – termését egyaránt szívesen megeszi. Állományának egy része télen elvonul, viszont a tőlünk északra költő zöldikék nagy számban telelnek Magyarországon. A téli időszakban nagyobb, sokszor vegyes fajú madárcsapatokba verődik, s ahol nincs rendszeres téli madáretetés, ott el is hagyja a lakott területeket. Felismerése könnyű, mivel a nevéhez méltóan a teste zöldes színű és a kifejlett példányokat egy élénksárga szárnytükör díszíti - olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán. 

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL