E-Ovi – Nem maradnak magukra az ovisok Békéscsabán

2020. április 3. 17:12 | Sipos Gábor

Egyedülálló kezdeményezés indult két hete Békéscsabán. Az óvodapedagógusok a bezárások miatt a négy fal közé szorult kisgyermekeknek, illetve szüleiknek nyújtanak segítséget és adnak tippeket a hétköznapok hasznos eltöltésére.

Az általános és középiskolás távoktatás mintájára indult ovis kezdeményezés a megyeszékhelyen. Az úgynevezett E-Ovi program – a kezdeti buktatókon túljutva – mára jól működő rendszerré vált – fogalmazott megkeresésünkre a Lencsési óvoda vezetője. A program ötletgazdája, Erdeiné Gergely Emőke elmondta, hogy az első nehézségek után most már hatalmas lelkesedéssel, közel 200 óvodapedagógus vesz részt a munkában. Az internetes tartalmak elkészítése sok időt és energiát igényel a pedagógusoktól, de így folyamatos lesz a gyermekek fejlődése és szerencsére a szülők is szimpatizálnak a lehetőséggel – mondta a Lencsési Óvoda vezetője.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

– Teljes mértékben az Óvodai Nevelési Országos Alapprogramhoz, a pedagógiai programunkhoz, az éves munkatervhez és a tematikus tervekhez igazítjuk a műveltségi tartalmakat. Vagyis ugyanazt a programot valósítjuk meg, amit egyébként is véghez vinnénk a nevelési év folyamán, csak elektronikus formában – hangsúlyozta az alapötlet gazdája.

A program célja, hogy az óvodapedagógusok segítséget nyújtsanak a szülőknek és változatos elfoglaltságot adjanak a gyerekeknek, hiszen a kialakult helyzet a kicsiknek és a felnőtteknek sem könnyű. A feladatok öt témakörben érkeznek, így a gyerekek továbbra is megismerkedhetnek a nagyvilág, a természet szépségeivel, rajzolhatnak, verseket tanulhatnak, énekes játékokban vehetnek részt, de a mozgás sem marad ki a napirendből. A pedagógusok festenek, ragasztanak és fejlesztő játékokat is mutatnak meg a gyerekeknek az egyik közösségi oldalon indított zárt csoportokban.

A békéscsabai óvodák mindegyike csatlakozott a kezdeményezéshez, a pedagógusok folyamatosan készítik az újabb tartalmakat. Bár az óvodás csoportokban a gyermek tevékenységei azonnal kontrollálhatóak, a program alapötletei közé tartozott, hogy legyen visszacsatolás. A gyerekek szintén elektronikus formában mutathatják meg rajzaikat vagy elmondhatják a megtanult verset.

További programok »

FEL