Dübörög a turizmus - Jelentősen nőttek az idei vendégéjszakák tavalyhoz képest

2023. július 4. 18:55 | behir.hu

Májusban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek száma 3,1, vendégéjszakáké 4,1 százalékkal visszaesett. A külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Májusban a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 1,7 százalékkal bővült. A magán- és egyéb szálláshelyeken 9,6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 májusában.

A belföldi vendégek száma 721 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,6 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 523 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 68 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt 2022 májusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest-Közép-Duna-vidéken a belföldivendég-éjszakák 22, illetve 19 százalékát regisztrálták. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 573 ezer külföldi vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 431 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 19 százalékos bővülés történt 2022 májusához viszonyítva.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 64 százalékát regisztrálták. Összesen 22 533 turisztikai szálláshely, ezen belül 2614 kereskedelmi, illetve 19 919 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket májusban.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 954 szálloda és 1079 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele csaknem 49 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 31 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

– Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 38 százalékkal többet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Január-májusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 2,0 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken – közölte a KSH.

Forrás: KSH/MTI

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL