Droglabor működött Békéscsabán

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kezdeményezte annak a 29 éves abonyi férfinak és társának, egy 30 éves békéscsabai férfinak az előzetes letartóztatását a Békéscsabai Járási Ügyészség, akik „designer drogokat” állítottak elő és árulták is azokat.

A rendelkezésre álló adatok alapján az állapítható meg, hogy az abonyi illetőségű, de ténylegesen Szolnokon élő férfi heti rendszerességgel új pszichoaktív anyagnak minősülő bódító szereket küldött postai úton a békéscsabai gyanúsított részére azért, hogy azok felhasználásával „herbált”, „biofüvet” állítson elő, azaz a bódító szereket oldat formájában szárított gyógynövényekkel keverje össze. A művelet elvégzését követően a békéscsabai férfi a kész „herbált” postai úton küldte vissza, amely tevékenységért rendszeres anyagi ellenszolgáltatás kapott az abonyi férfitól, aki pedig a visszaküldött anyagot továbbértékesítette – tájákoztatott a Békéscsabai Járási Ügyészség. A rendőrségi elfogásról videó és cikk itt. 

A békéscsabai gyanúsítottat a rendőrség június 20-án 14 óra 10 perc körüli időben Békéscsabán, a Posta közben igazoltatta, melynek során az általa használt személygépkocsiban 9,1 gramm súlyú fehér port és kristályt, továbbá 14,2 gramm zöld növényi törmeléket találtak. A rendőrség ezt követően házkutatást végzett a terhelt tartózkodási helyén, ahol 96 db rózsaszín tabletta, valamint 69 gramm kristályos anyag került elő, majd a gyanúsított állandó lakóhelyén is, ahol nagy mennyiségű, pszichoaktív anyag keveréséhez, az ún. „herbál” előállításához használt anyagokat, így orvosi zilizt (fehérmályvát) és aceton oldószert foglaltak le. Az igazságügyi vegyészszakértő a gyanúsítottól lefoglalt zöld növényi törmelékben ADB-FUBINACA-t (a „herbál” hatóanyaga) azonosított, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

A rendőrség az abonyi gyanúsítottat Szolnokon szintén 2016. június 20-án 16 óra 20 perc körüli időben vonta intézkedés alá, amelynek során a használatában levő személygépkocsiban egy műanyag zacskóban elhelyezve 101 gramm fehér kristályos anyagot találtak. A gyanúsított által bérelt szolnoki garázsban a rendőrök pedig a „herbál” készítéséhez, keveréséhez használt, anyagmaradvánnyal szennyezett eszközöket, vegyszereket, továbbá 7 gramm növényi törmeléket foglaltak le. A fehér színű kristályos porban 4CI-alfa-PVP-t (a „kristály” hatóanyaga) azonosítottak, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert alappal volt feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával vagy az eddig fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítás eredményességét veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

Megosztás:

Címke: , , ,