Drágám, mi ilyen szappannal mosakodtunk, nem voltak bőrbetegségek, nem volt tetű

2022. október 5. 19:10 | Such Tamás

Zöldnapot szervezett a Békés Megyei Könyvtár az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata keretén belül szerdán, a bibliotéka földszintjén. A Portéka Kézműves és Termelői Közösség a szappanoktól kezdve a gyöngymedálokon keresztül a száraz tésztákig mindent kínált, ami otthon szükséges.

Ahogy a szervezőt keresve végigsétáltam a bőséges portékákkal megpakolt standok közt, többen azt javasolták, hogy Szappanos Erzsikével (Árgyelán Erzsébet) beszéljek, hiszen ő a közösség szóvivője.

 

A Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására a Béké Megyei Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Almásiné Andó Éva és Árgyelán Erzsébet – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Jó három éve, a pandémia idején a vásárok szünetelésével a kézműveseknek hosszú hónapokig veszélybe került a megélhetése – mondja. – Majd az újkígyósi Mézes Évával (Almásiné Andó Éva) megálmodtuk, hogy tömörüljünk egy közösségbe, akik egymást segítve könnyebben boldogulnak.

Eleinte a piacokra jártak. Csak éppen a piac nem kifejezetten ideális tere a kézműveseknek, mivel az oda kiszaladó emberek gyorsan, céltudatosan megvásárolják például a húst, a ruhát, a zöldséget.

– Akkor jött az ötlet – folytatja –, hogy szervezzünk saját vásárokat. Eleinte nem volt könnyű, mert a kézműves portékák vásárának egyelőre Békésben nincs hagyománya. Szerencsére türelmesek, kitartóak voltunk, egyre többen ismernek bennünket. Idén pedig nevet adtunk a gyereknek.

 

Galéria

 

Ma több mint kéttucatnyi tagja van a saját logóval működő Portéka Kézműves és Termelői Közösségnek. Egyre több Facebook-követővel rendelkeznek.

Közben beszélgetésünk alatt egy hölgy ekképpen dicsérte meg Erzskie szappanjait: – Drágám, mi valaha ilyen szappannal mosakodtunk, nem voltak bőrbetegségek, nem volt tetű.

***

Gyógynövényes szappanok, krémek; méz és mézkészítmények; háziszörpök, lekvárok; használati és ajándéktárgyak újrahasznosított anyagokból; cserépbabák, süthető gyurmával díszített evőeszközök; filcajándéktárgyak; mézeskalács, papírfonott kosarak; gyöngymedálok; tökmagolaj, tökmagliszt (az olajat kóstoltatja, illetve tökmagos pogácsával készül); házi száraztészták színesítették a könyvtár csaknem egész földszintjét.

A Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására a Béké Megyei Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL