Döntöttek a miniszterek arról, hogyan változzon jövőre a KAP

2017. április 4. 10:02 | Bugyi Diána

Számos területen adminisztratív könnyítéseket javasol az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika finomhangolása kapcsán - derült ki a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülése után. Az agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy a termeléshez kötött támogatások megmaradhatnak, az aktív gazda vizsgálat pedig egyszerűbb lesz. Előrelépés volt a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatása ügyében, a bizottság pedig egyelőre nem növelné tovább az ökológiai fókuszterületek arányát. A változások legkorábban jövőre léphetnek életbe.

A kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a Közös Agrárpolitika finomhangolása során – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági és Halászati Tanács április 3-i luxemburgi ülése után a tárca közleménye szerint.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2016 szeptemberében hozta nyilvánosságra a Közös Agrárpolitikára vonatkozó négy uniós alapjogszabály egyszerűsítését célzó javaslatát, amellyel mind a termelők, mind pedig a végrehajtásért felelős tagállami intézmények adminisztratív terheit könnyítené. Fontos, hogy a javasolt módosítások nem jelentik a legutóbbi, 2013-ban elfogadott reform felülvizsgálatát.

Magyar szempontból fontos eredmény, hogy az önkéntes termeléshez kötött támogatások keretei nem változnak, azok továbbra is a magyar gazdákat segítik, ösztönzik a foglalkoztatást.

Az aktív gazda vizsgálat tekintetében több egyszerűsítést irányoz elő a módosítás, amelyek döntően a termelők adminisztratív terheit csökkenthetik.

A zöldség és gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatását negyedére csökkentette volna a bizottsági javaslat, azonban magyar kezdeményezésre, több tagállam támogatásával olyan szöveg került be a körvonalazódó tanácsi álláspontba, amely nemcsak megakadályozza a csökkentést, de akár a jelenleg fizetett támogatás kétszeresének kifizetésére is lehetőséget biztosíthat. – emelte ki Czerván György

A mai ülésen született megállapodás a mezőgazdasági miniszterek álláspontját tükrözi, a szabályok végleges elfogadásához az Európai Parlament, mint társ-jogalkotó egyetértése is szükséges. Ennek megszerzése az ősz folyamán várható, így a módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba, így a 2018-as igénylési évtől alkalmazhatóak - tette hozzá az államtitkár.

A tanácsülésen az Európai Bizottság bemutatta az ökológiai fókuszterületek két éves végrehajtási tapasztalatairól készített jelentését. Az ebben foglaltak alapján a Bizottság nem tervezi az ökológiai jelentőségű területek jelenlegi kötelező 5 százalékos arányának növelését.

Forrás: FM Sajtóiroda

További programok »

FEL