Dombegyházán ülésezett a magyar-román autópálya munkacsoport

2022. május 27. 18:00 | behir.hu

Május 26-án Dombegyházán ülésezett a magyar-román autópálya munkacsoport – közölte a Békés Megyei Önkormányzat. Mint ismertették, a romániai küldöttséget Adrian Foghis, a Közlekedési Minisztérium államtitkára, míg a magyar delegációt Thoroczkay Zsolt, az Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője vezette.

A munkacsoport ülésén Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett. A szakmai egyeztetés elsődleges célja annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítése volt, ami az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza.

A megállapodás a tervek szerint az októberre készül el, majd pedig egy kétoldalú kormányülésen írják alá.

A közlés szerint Ilie Bolojan a romániai autóút kivitelezésének állásáról tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta, hogy legkésőbb 2027 első negyedévében szeretnék átadni a határ másik oldalán húzódó gyorsforgalmi utat. A magyar küldöttség bemutatta az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról eddig elkészült terveket. Szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba.

A szakemberek a határmetszési pontot is kijelölték. A tanácskozás végén a résztvevők megtekintették a hamarosan állandó határátkelőhelyként megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomást.

További programok »

FEL