Dokumentumfilm készült a békésszentandrási szőnyegszövésről

2019. február 18. 09:37 | behir

A múlt velünk él – ezt a címet adta első dokumentumfilmjének Hévízi Róbert, aki új oldaláról mutatkozott be a békésszentandrási közönségnek. A helyi önkormányzati képviselő és a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója ugyanis szerkesztő-riporterként működött közre a helytörténeti munkában, amelyben két meghatározó helyi értékre hívják fel a figyelmet – írja a helyi hírportál, a Newjság.

A vetítést február 15-én, a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat részeként tartották. Az alkotó kiemelte, hogy ma már egyre kevesebben művelik a szőnyegszövést, a kubikosok pedig teljesen eltűntek, ezért utóbbi esetében a filmben csak visszaemlékezésekre volt lehetőségük. 

A több mint hetvenperces film három-három beszélgetést szentel az egyes témáknak, olyan szakembereket és hiteles információkkal rendelkező alanyokat megszólaltatva, mint Major Attila, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szarvasi Szakaszmérnökségének vízilétesítmény üzemeltetője vagy Dorogi István, akinek az édesapja kubikos volt és ő maga is dolgozott közöttük. A szőnyegszövéssel kapcsolatban beszélgettek Czuczi Ernővel, az utódcég Art-Kelim Kft. ügyvezetőjével, valamint olyan asszonyokkal, akik egész életüket ennek a szakmának szentelték.

 

A film – s a témához illeszkedve egy kiállítás – a „Cselekvő közösségek” pályázat keretében valósult meg. Az operatőri és vágói munkálatokat Oláh Péter, a Kondorosi Városi Televízió munkatársa végezte. A stáb tervezi, hogy folytatja a hagyományőrző szakmák filmes feldolgozását, de azt egyelőre még nem árulták el, melyik kerül legközelebb a középpontba.

 

Forrás: Newjság

További programok »

Kultúra

Vona Gábor Békéscsabán mutatta be a Míg a halál el nem áraszt című könyvét

A könyvem a halálról és a hozzá fűződő viszonyunkról szól, ami azonban észrevétlenül mégis rangot, méltóságot és értelmet ad az életünknek. Nem az élet értelmét kerestem tehát, hanem a halálét – mondta Vona Gábor Békéscsabán, a Nádor bisztróban, a Míg a halál el nem áraszt című könyvének bemutatóján.
2020. szeptember 19. 17:40
FEL