Van olyan szőnyeg, ami másfél évig készül

2016. május 17. 17:19 | Fekete Kata

Kézzel csomózott gyapjúszőnyeget kizárólag Békésszentandráson gyártanak, immáron száz éve – ez a gyár adja a hazai termelés valamivel több mint egytizedét – írja az Origo.

A magyarországi piacon, ahogy az európain is, főleg az import dominál – elsősorban iráni, indiai és török kézi perzsa szőnyegekkel. A hazai piac egyik meghatározó tagja az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő Kft. – a cég békésszentandrási üzemében immár száz éve folyik a gyártás, és például kézzel csomózott gyapjúszőnyeget kizárólag náluk készítenek itthon. A gyárban jelenleg 35-en dolgoznak, de mivel a szövőnők közül sokan elmentek nyugdíjba, így nehéz utánpótlást találni, tudta meg az Origo a békésszentandrási cégtől. Ők főleg egyedi gyártásra specializálódtak, mert itt van esélyük a konkurenciával szemben – amikor egy-egy színt, motívumot kell egy freskóhoz, üvegfalhoz vagy egy meglévő másik szőnyeghez, bútorhoz igazítani.

Ilyenkor a gyár szakértői, tervezői a helyszínen egyeztetik a fonal színeit, a motívumokat, és csak ezután készül el a fogásminta, amin már látszanak a színek és a formák is – a gyártás csak ezután kezdődik el a műhelyrajz alapján. Ez egy szőnyegterv, amit milliméterpapírra rajzolnak, amin minden egyes csomót külön meg kell tervezni.

A fonalat is kézzel festik, és van olyan szőnyeg, amelyben akár 40 szín is előfordul, így ez egy igen időigényes, precíz munka – nem véletlen tehát, hogy egy szövőnő egy hónap alatt átlagosan egy négyzetmétert tud lecsomózni. A fentiekből is látszik, hogy minden egyes művelet nagy szaktudást igénylő kézi munka.  A külföldi partnerek is: volt olyan megkeresésük, amely szerint egy festő képeit kellett lecsomózni a szőnyegben, egy szövött gobelint készítettek egy templomnak, de egy kastélyba lemásoltak egy antik szőnyeget is. A cég szerint ezek időigényes gyártási folyamatok, nem tömegcikkek, és volt olyan gobelinjük, amely másfél évig készült.

A teljes cikk itt olvasható.

További programok »

FEL