Disznóvágás, ahogy eleink művelték

Szalmával és fatüzelésű perzselővel előkészíteni a levágott sertést – testközelből élhették át szombaton Gyomaendrődön, milyen volt valaha egy hagyományos disznóvágás. A kilencedik Disznótoros és Böllérpálinka Verseny leglátványosabb programelemét finom ételek, italok és jó hangulat kísérte.

Ahogyan azt nagyszüleink tették régente, szombaton délelőtt úgy perzselték szalmán, majd fatüzelésű, kézi hajtású perzselővel a disznót a kíváncsiskodó tömeg előtt. Volt, aki nosztalgiázva, más csodálkozva szemlélte, milyen aprólékosan kell minden hajlatba igazgatni a szalmacsomókat, hogy maradéktalanul leperzselődjön a szőr. A művelet egyik végzője, dr. Szonda István néprajzkutató azt is elárulta kérdésünkre, hogy bár ez a módszer sokkal nehezebb, mint egy gázégővel gyorsabban végezni vele, de azt tapasztalják, hogy sokkal jobb ízű lesz így a szalonna, és egyáltalán minden étel, ami majd készül a sertésből.

Megvan tehát a hasznuk a régi dolgoknak is. Talán nem is véletlen, hogy a szervezők úgy tapasztalják, a hagyományőrző programelemek a legnépszerűbbek a hasonló közösségi alkalmakon. Gera Krisztián, a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, sokan szívesen idézik vissza a már kihalófélben lévő szokásokat, amelyek az ősöknek még természetesek voltak.

Nem ez az egyetlen gasztronómiai fesztivál a városban, de jó zárást ad a változatos programoknak. Az ételek köré szervezett rendezvények jó keretet adnak az egész évben zajló eseményeknek.

Májusban, a turisztikai szezon kezdetén a Sajt- és Túrófesztivál, augusztus 20-án pedig halászléfőző verseny várja a vendégeket – sorolta Toldi Balázs polgármester.

A disznótoros ételek mellé szórakoztató programok is társultak, így a kultúrára éhezők is „jól lakhattak” a fesztiválon.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,