Digitalizálták a Békés című folyóiratot

2016. szeptember 27. 07:03 | Laczkó Viktória

Mostantól könnyedén, otthonról is elérhető az 1869-ben indult Békés című újság. A több mint hatvan éven keresztül heti, majd napi rendszerességgel kiadott lap digitalizálását az Arcanum Adatbázis Kft. végezte. 

Az otthonról is elérhető hungaricana.hu oldalon gyors és egyszerű a keresés. A folyóiratot évfolyamonként és lapszámonként tüntették fel az honlapon, így például egy kattintással megtudhatjuk, mi történt 1916. szeptember 24-én.

A Békés volt az első és több mint hatvan éven keresztül megjelenő heti majd napilap Békés megyében. A fontos forrásértékű újság digitalizálásakor a legnagyobb problémát a teljes sorozat összegyűjtése jelentette. Ebben nyújtott segítséget a Békés Megyei Könyvtár, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium és a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára.

A digitalizálásról így fogalmazott dr. Erdész Ádám igazgató, főlevéltáros: - Tulajdonképpen egy eldorádó azok számára, akik a múlt iránt érdeklődnek, forrásokat akarnak, de használhatják a szakdolgozók, akik ebből a korból választanak szakdolgozati témát. Használhatják azok is, akik kíváncsiak arra, hogy vajon a saját családjuk neve előfordult-e ezen az újságlapokon. Nagyon sok nekrológot, de nemcsak ismert emberekről, hanem iparosokról is, a maguk korában jelentős emberekről közölt a lap. Aki érdeklődik a hajdani tárcanovellák iránt: Mikszáth, Reviczky, Kóbor Tamás írásait is meg lehet találni.

Az oldalon különböző szűrési feltételekkel lehet keresni, ami megkönnyíti a kutatómunkát. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvár igazgatója az oldalról úgy nyilatkozott, hogy a „használatával feltárul előttünk a világ. 

- Azt lehet mondani, hogy a digitalizálás további folytatásával - amit különböző EU-s projekteknek vagy a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően tudunk megvalósítani - határtalan lesz a lehetőség és nagyon sok olyan szöveges dokumentumot fogunk tudni elérni, amit akár az oktatásban, akár a saját érdeklődésünk kielégítésére tudunk hasznosítani - folytatta az igazgató. 

A helytörténet, történelem vagy a közelmúlt politikai-gazdasági eseményei után érdeklődők a portálon szabadon böngészhetnek, és akár születésnapi újságot is nyomtathatnak, de a hungaricana-n nemcsak újságok találhatók, hanem térképes, kéziratos anyagok is, de az evangélikus levéltár is folyamatosan bővül. 

FEL