Alighanem sokak számára kínál felettébb érdekes időtöltést a Herman Ottó Intézet által digitalizált Halászat folyóirat 1899. és 2017. között megjelent összes számának böngészése, amely immár szabadon elérhető az interneten. A magyar vizek és a halászszakma ősmúltjának utolsó rezdüléseitől induló időutazás helyenként irodalmi búvárkodásnak sem utolsó.
A 19. század alkonyától napjainkig elénk táruló hatalmas információs- és tudásanyag egyedülálló bepillantást nyújt a hazai halászat mindenkori napjaiba, a haltermeléstől, a halász-jogviszonyokig terjedő ismeretekbe, a századelők és -utók ágazati közhangulatába.
De nem csak abba. A szakmai-gazdasági tartalmú cikkek, tanulmányok, híranyagok mellett számos, vízi-vízparti ökoszisztémával foglalkozó írás lelhető fel a digitalizált kötetekben, ahol a sorok között könnyedén el lehet „csípni” egy-egy, a ma emberének bizony aranyat érő régi halászbölcseletet halakról, madarakról, kígyókról-békákról.
Nem hiányozhatnak persze a régi pecamagazinokat jellemző ízes történetek sem, és ha már a horoggal történő halfogásnál tartunk meg kell említeni, hogy a szakfolyóirat a régmúltban rendszeresen foglalkozott a horgászat hazai helyzetével, a halász-horgász kapcsolatok alakulásával.
Utóbbiakból tudható meg, hogy a horoggal történő halfogást hazánkban már az 1900-as évek legelején is űzték passzióként, illetve, hogy a később nem éppen felhőtlen vízparti halász-horgász szomszédviszony eleinte békés együttélésként volt definiálható.
Mindezen felül pedig a lapszámok sűrűn vannak töltve olyan ínyenc olvasnivalókkal, mint például a „Budapesti halpiacz” kínálata, a rómaiakig visszanyúló halas gasztronómia viselt dolgai vagy éppen az elharapózó légpuskás halvadászat kárai és következményei.
A digitalizált lapszámok a www.halaszat.kormany.hu/halaszat-szaklap oldalon érhetőek el.