Délután öt órakor Békés megyében 61,09 százalékos volt a részvétel a szavazáson

2018. április 8. 17:51 | behir

Ma 19 óráig adhatják le szavazataikat a választásra jogosultak. Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Központban.

Mint azt Pálffy Ilona elmondta, a szavazókörök zárásakor a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére. Utána senki nem állhat be a sorba, de a már sorban állók leadhatják voksaikat. Addig azonban a Nemzeti Választási Iroda nem kezdi el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

A 17 órai adatokat az imént tette közzé a Nemzeti Választási Iroda. Eszerint 17 óráig a választásra jogosultak 63,21 százaléka ment el szavazni (négy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban 54,42 százalékos volt a részvétel). Békés megyében a mai napon 17 óráig a választásra jogosultak 61,09 százaléka járult az urnákhoz, ez kevesebb az országos átlagnál.

A 7 órai, a 9 órai,  a 11 órai  és a 13 órai és a 15 órai adatok is korábbiaknál nagyobb részvételi arányról tanúskodtak, ez a tendencia a 17 órai adatokon is látható. Békés megyében az 1. számú választókerületben a részvételi arány 17 óráig 64,46 százalékos, a 2. számú választókerületben 59,86 százalékos, a 3. számú választókerületben 59,37 százalékos, míg a 4. számú választókerületben 60,69 százalékos volt.

Az előzetes eredmények az éjszakai órákban kiderülnek, a végleges eredményt azonban csak jövő szombatra várják, mert a külképviseleteken leadott szavazatoknak is be kell érkezniük. Az így beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat szombaton délelőtt keverik be - az átjelentkezéses szavazatokkal együtt - az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba. Ez azt jelenti, hogy szombat késő délután, vagy este teszik közzé a végleges eredményeket.

További programok »

FEL