December végéig nyitva marad a békéscsabai strand

2022. szeptember 27. 13:29 | Szabó Judit

Felállítják a téli sátrat az 50 méteres medence fölé az Árpád fürdőben – erről döntött kedd reggeli ülésén a békéscsabai közgyűlés pénzügyi bizottsága. A strand év végéig biztosan nyitva tart, de hogy azt követően mi lesz, egyelőre nem lehet tudni – közölte Zsadon Endre, a fürdő igazgatója.

Kedden a reggeli órákban elkezdték a téliesítést a Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürőben. A helyzet drámai, hiszen az energiaárak növekedése miatt egyelőre csak december 31-ig biztos a fürdő nyitvatartása. A téliesítés finanszírozásába a helyi vízilabda- és úszóklub is beszállt. A Békéscsabai Előre Úszó Klub és a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub öt-ötmillió forintot biztosít a fürdő év végéig tartó működtetésére.

– Talán azért mondható különlegesnek ez a lépés, mert egy hete még nem is tudtuk, hogy ma egyáltalán fel lehet-e állítani a sátrat. A hétvégén, az energetikai bizottság ülésén jelen voltam a vízilabda klub vezetőjével együtt, ahol elmondtuk azt, hogy miben tudunk segíteni. Ebben egy anyagi ajánlat, illetve fizikális felajánlás is volt, melynek részeként szülőket és gyerekeket toboroztunk, hogy a sátorállítás megtörténhessen – emelte ki Szarvas János. Az Előre Úszó Klub vezetőedzője hozzátette, hogy a spórolásnak és a pályázatoknak köszönhetően tudták ezt az összeget felajánlani.

A fürdőben a téliesítés mindig nagy munkával jár. A sátor elemeinek összeillesztése, pontos elhelyezése is feladja a leckét. Egy elem körülbelül nyolcszáz kilogramm, melyből négy darab kerül fel az ötven méteres medencére.

 

Fotó: behir.hu

 

– Kifejezetten nehéz ez a munka, jelenleg abból a szempontból is, hogy a mostani gazdasági helyzetben komoly döntéseket kellett meghozni az üzemeltetéssel kapcsolatban. Az üzemeltető és a város úgy döntött, hogy ebben az évben finanszírozza a további működést. A sportkörök hozzájárulnak ennek a költségeihez, így tudjuk vállalni azt, hogy felállítjuk a sátrat és az év végéig működtetjük – emelte ki Zsadon Endre.

A fürdő igazgatója arról is beszélt, hogy korábban a fürdőkben is árstop volt érvényben, de a tavaszi nyitást követően sok létesítmény megemelte a belépődíjakat. A környékbeli fürdőkhöz képest a békéscsabai lemaradásban volt e tekintetében – ez azonban hamarosan megváltozik. A felnőtt napijegy ára 2500, a diákjegy pedig 1800 Ft lesz az újranyitást követően – erről a fenntartó Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. döntött. Ezzel arányosan emelkednek majd az egyéb belépők, bérletek árai is. 

Arra a kérdésünkre, hogy januártól mi várható a strand üzemeltetésével kapcsolatban, azt a választ kaptuk Zsadon Endrétől, hogy nagyon át kell godolniuk az üzemeltetést, addig pedig sok minden történhet, de bizakodóak a jövőt tekintve. 

Dr. Szigeti Béla, az ifjúsági és sportbizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem érkezik kompenzációs segítség, az Árpád fürdő 2023. január 1. és 2023. március 15. között valószínűleg zárva tart majd. A 2023. évi működésről a konkrét energiaárak és szolgáltatási díjak ismeretében egyébként a decemberi közgyűlés dönt majd.
 

További programok »

FEL