December közepéig tart az ORFK idei Látni és látszani kampánya

2019. november 20. 15:18 | Szilágyi Viktória

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is elindította a Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát, amelyben a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is részt vesz. A kampány célja, hogy felhívják a járművezetők figyelmét arra, hogy mennyire fontos az éles látás és a láthatóság.

A Látni és látszani kampányt 2012 óta szervezi meg a járművezetőknek az Országos Balesetmegelőzési Bizottság az őszi-téli időszakot megelőzően.  Ebben az időszakban a közlekedési balesetek oka jellemzően az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Minden esetben a járművezetők felelőssége, hogy a járművüket megfelelően felkészítsék az őszi-téli kritikus időszakra, valamint az is, hogy saját látásuk esetleges hiányosságairól és annak javításáról gondoskodjanak.

A kampány december 15-ig tart, ez idő alatt a járművezetőknek lehetőségük van arra, hogy ingyensen átvizsgáltassák a gépjárművüket és díjmentes látásvizsgálaton vegyenek részt.

Békés megyében ehhez a kezdeményezéshez öt vállalkozás, illetve cég csatlakozott. Ingyenes látásvizsgálatra egy békéscsabai és egy orosházi optikában, a gépjárművek térítésmentes átvizsgálására pedig békéscsabai, mezőberényi és gyulai autószervizekben van lehetőség. Az akcióban résztvevő optikák és szervizek a latnieslatszani.hu oldalán találhatók meg. 

Zahoránné Márton Brigitta r. főtörzsőrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály baleset-megelőzési előadója rámutatott, hogy a közlekedés biztonsága, valamint a balesetek megelőzése közös cél.

– Arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt ebben a kampányban, menjen el, nézesse meg a látását, hiszen most van rá lehetőség, hogy ezt ingyen megtegye, valamint nézesse át az őszi téli időszak előtt a járműve a műszaki állapotát – fogalmazott a balesetmegelőzési-előadó.

Tuska János optometrista és látszerész kiemlete: nagyon fontos, hogy egyszer egy évben mindneki vizsgáltassa meg a látását.

Zahorán Gyula gépjárművezető oktató hangsúlyozta, hogy a meseterséges fények, a lámpák különböző színe is nagy mértékben befolyásolja a látási viszonyokat.

– Egyre gyakrabban lesz nedves az úttest, az útburkolat, amelyet a visszaverődő fények is torzítanak, emiatt nagyon fontos, hogy a megfelelő látással közlekedjünk, illetve akinek nem megfelelő a látása, ahhoz igazított szemüveget viseljen – fogalmazott az oktató.

A 2019-es Látni és látszani kampányban a szakértők kiemelték a vezetés közbeni mobiltelefon használatát, amelyet a KRESZ tilt. A gépjármű vezetése közben kerülni kell a mobiltelefon használatát, hiszen az elvonja a figyelmet a közlekedésről, ami baleset bekövetkezéséhez vezethet.    

 

Galéria

További programok »

Gyula

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL