De akkor miért tűntek el a hóvirágárus nénik az utcákról?

2020. február 19. 11:25 | Such Tamás

Már javában nyílnak a hóvirágok, miközben egy jó ideje él egy szabályozás: „egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni”.

Mindezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekkel kerestem fel a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot:

– Békés megyében értek-e már tetten a rendőrök valakit, aki leszakított egy hóvirágot? Ha igen, hány ilyen esetről tudnak?

– A pénz- vagy börtönbüntetést ugyanúgy, mint más egyéb büntetést ki lehet váltani közmunkára?

Válaszukban elmondták, nem volt ilyen intézkedésük.

Azt követően Boldog Gusztáv természetvédelmi szakemberhez fordultam.

Megjegyezte, Békés megye abban a szerencsés, vagy szerencsétlen helyzetben van, hogy a Magyarországon őshonos és védett kikeleti hóvirág a megyében természetes körülmények között szinte egyáltalán nem, inkább a Dunántúlon és az Északi-középhegységben él.

„Kertjeinkben mindenféle egyéb hóvirág fajok – folytatta –, fajták, illetve kertészeti változatok, formák élnek. De ezek teljesen más növények… olyan mintha a vándorsólymot a struccal kevernénk össze.”

Kérdésemre, hogy akkor miért tűntek el a hóvirágárus nénik, elmondta: „Mert elterjedt a hír, hogy aki hóvirágot mer árulni, azt börtönbe csukják. Amúgy nem tűntek el, mert a most is láttam a piacon, ugyan nem vágottként, hanem töves virágként árulták. Természetesen védett növény  esetében a vágott virág árusítása ugyanúgy büntetendő, mint a töves növényé!”.

***

Elképzeltem, két rab beszélget egy cellában:

– Te miért vagy itt?

– Kiraboltam egy ATM-et. És te?

– Leszakítottam 11 szál hóvirágot.

 

További programok »

FEL