Dancsó Tibor: Közösen kell döntenünk a dolgainkról

2020. február 1. 13:48 | behir

Dancsó Tibor 54 éves, gépészmérnök, tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (most Szent István Egyetem) Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán végezte. A Demokratikus Koalíció Országos Tanácsának tagja, a DK Békéscsabai Szervezetének vezetője.

Önkormányzati képviselői mandátumát a DK–Jobbik– Párbeszéd választási pártszövetség képviseletében szerezte. Kilenc éve elvált, három gyermek édesapja. Saját tulajdonú cégét harminc éve alapította, annak jelenleg is tulajdonosa, illetve ügyvezetője.

– Mi motiválta arra, hogy komolyabb szerepet vállaljon a közéletben?

– Szeretem Békéscsabát. Itt születtem és itt is élek. Felismertem, hogy ha nem egy akarok lenni a pályára kívülről bekiabálók közül, hanem valódi befolyást szeretnék gyakorolni a város életére, akkor az eddigieknél komolyabb közéleti szerepet kell vállalnom.

– Listáról jutott a testületbe, ebben a szerepben melyek az első tapasztalatai?   

– Békéscsaba ugyanúgy működik, mint az ország. Sok döntésről süt, hogy azokat olyan emberek hozzák, akik egész életükben csak állami cégeknél, a bankszektorban, vagy valahol a közszférában dolgoztak. Egy-egy rossz döntésükért sosem kellett a saját vagyonukat kockáztatva felelősséget vállalniuk. Lássuk be, közpénzt sokkal könnyebb költeni, mint ha ugyanazt a sajátjukkal kellene tenniük! Mondok néhány példát: egy-egy városi koszorúzáson repkednek a húsz-harminezer forintos koszorúk, a legtöbb közpénzből. Ha ezt mindenkinek saját zsebből kellene fizetnie, vajon mit szánna rá? Van a városnak egy nyolc éve veszteséges szőlőültetvénye, egy milliárdokat elnyelő és szintén veszteséges CsabaParkja és hamarosan lesz egy – más városokban már működő és azokban évről-évre milliós veszteséget produkáló – közösségi kerékpáros rendszere is. Mindeközben 2 milliárd forint fölé emelkedett a fejlesztési hiteleink állománya, a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében, pedig Békéscsaba ingatlanokat ad el.   

– A kulturális, köznevelési és érdekegyeztetési, valamint a családügyi és népjóléti bizottság tagja. Miért éppen ezekben vállalt szerepet?

– Azt tudni kell, hogy ezeket a bizottsági helyeket – ellenzéki képviselőként – nem választottam, hanem a polgármester úr jelölte ki a számomra. Ez neki törvény adta joga. Az is igaz, hogy az így rám testált témák közül egyik sem a „szakterületem”, úgyhogy most sok munkával és szorgalommal igyekszem felnőni a feladathoz.

–  Mivel lenne elégedett a ciklus végére?

– Az ellenzéknek az a dolga, hogy a problémákra rámutasson és a város működtetői felett, valamiféle „kontrollt” gyakoroljon. Természetesen ez nem tetszik mindenkinek. Remélem, öt év alatt sikerül sok békéscsabait meggyőznöm arról, hogy nem magamért, hanem értük dolgozom és van ráció abban, amiről beszélek.

FEL