Frankó Attila húsz éve szervez véradást, kitüntetést kapott

2020. december 4. 15:22 | Hidvégi Dávid

Immáron húsz éve szervez véradásokat Frankó Attila, aki Véradómozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést kapott. A Szeretlek Békéscsaba Egyesület és a Szeretlek Békés Megye Egyesület legutóbbi, csütörtöki kezdeményezése is sikeres volt, hiszen ezúttal százan nyújtották a karjukat és adtak vért.

A Csabagyöngye Kulturális Központ nagy előadóterme megtelt véradókkal csütörtök délután. A szervező a sikert látva idén két ággyal bővítette a lehetőségeket, így egyszerre négyen is segíthettek egy időben.

– Jó a közérzetem, szinte felfrissít a véradás. Nagyon jót pihenek utána, azzal a tudattal, hogy az embertársaimon segítek – mondta az egyik véradó, Szatmári Sándorné.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke 2000 májusától 2020. szeptember 11-ig összesen 1047 liter vért gyűjtött 2328 véradó jóvoltából. Frankó Attila ezzel a kezdeményezéssel 6984 életet menthetett meg, amiért a Magyar Vöröskereszttől Véradómozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést kapott. A szervező hangsúlyozta: a díj azok érdeme is, akik a vérükkel, valamint az akcióhoz kapcsolódó felajánlásaikkal segítenek.

 

 

– Amit elértünk, az hatalmas összefogás eredménye. Úgy gondolom, hogy sok jóakaratú, jó szándékú embert sikerült elérnem a húsz év alatt. Példaként szeretnék szolgálni a jövő nemzedékének a véradás szervezésében, én nem az elismerésért csinálom – fogalmazott Frankó Attila.

A főszervező hozzátette: a koronavírusos időszakban különösen fontos a megfelelő vérellátás, de reméli, hogy hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba. Minden véradó ajándékcsomagot, illetve ételt kapott. 104-en jelentkeztek a véradásra, de a szűrésen 4 ember nem ment át, így végül 100 ember adott vért, akik ezzel további 300 ember életét menthettek meg. 

FEL