Csomós Lajos: Tudod, én egy balmazújvárosi parasztgyerek vagyok

2020. március 25. 17:34 | Such Tamás

A balmazújvárosi származású Csomós Lajos, azaz mindenki Csomija kvázi 1994 óta a Jókai színház tagja. A bő negyedszázad alatt lett volna rá lehetősége, hogy felköltözzön a fővárosba, de elmondása szerint imádja Békéscsabát. A nemrégiben vásárolt parasztházukban beszélgettünk.

– Hogy érzed magad ebben a kaotikus időszakban?

 – Elsősorban az zavar, hogy nem tudom meglátogatni a nagymamámat vagy a rokonságot. Viszont most, hogy nincs színház, többet tudok együtt lenni a szerelmemmel, Henivel. Nyilván borzasztó, hogy nem játszhatok, mert  jó 25 éve a színház az életem. Ráadásul ilyen még soha nem volt, hogy kényszerből leáll egy évad. Amikor hetekkel ezelőtt kiadták rendeletbe, hogy az intézmények 100 fő alatt megtarthatnak egy rendezvényt, akkor még azt hittük, hogy valahogy átvészeljük.

 

The Orszlán Band

Orszlánszívű Laj's

 

– Fut még az Oroszlán?

– A színházban olyan elfoglalt vagyok, hogy nem tudtunk próbálni a zenekarral. Gyakorlatilag megszűnt. Most lenne idő próbálni, de a vírus miatt nem lehet. Patt. A minap Povázsai Sziszi és Vitéz Laci, alias Withamyn spontán bekopogtatott hozzám egymástól függetlenül. Jól esett.

 

(2010-ben, épp húsvét vasárnap debütált a békéscsabai Orszlán – nem elírás – zenekar. A dolog pikantériája, hogy az első koncertjükkel zárták be a néhai Ifjúsági ház legendás, emeleti Ifi Casinóját; majd három év múlva ők nyitották ki a Csabagyöngye földszinti Ifi Casinóját.)

 

Csomós Lajos

A párkány... és a háttérben egy türkiz Suzuka

 

– Szerencsére elég sok vidám fej van körülötted.

– A múlt szombaton konferenciaivászatot rendeztünk. A Messengeren csináltunk egy csoportot, benne volt az öcsém, Vadász Gabi, Szabó Laller, Ragány Misa... Amúgy tavaly vettük ezt a házat és úgy volt, hogy csak a nyáron költözünk be, de ez a szituáció fölülírt mindent. Így most Henivel csinosítgatjuk; ezt a párkányt például én csináltam.

 

– Az előző életedben asztalos voltál?

– Ha most újrakezdeném, biztos az lennék, imádom a fát! Továbbá én csiszoltam le a gerendákat; majd megfigyeltem, hogy miképp dolgoznak a parkettás mesterek és a következő szobát már én parkettáztam le.

 

Galéria

 

– Azért technikából minimum csillagos ötös voltál, nem?

– (kacag) Tudod, én egy balmazújvárosi parasztgyerek vagyok, nekem muszáj mindig molyolni valamit.

 

– És amint megláttátok, nyomban beleszerettetek a házikóba?

– Ahogy megláttuk, azonnal megvettük. Barátságos környék (közel fekszik a város centrumához), ismerek mindenkit: a Gusztit, a Janit, Sanyi bát, az öreg kőművest.

 

– Gyűjtöd a karaktereket. Azért ugye, ha vége ennek az egésznek, tartotok egy vad házavató murit?

– Csak kint az udvaron; de ott bármit lehet.

 

The Orszlán Band - Csomós Lajos

 

További programok »

Kultúra

Ando György: Öröm, hogy újra megnyithatott a múzeum

Június 23-án újra megnyitotta a kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum. Az újranyitás körülményeiről és a tervezett programokról beszélgetett Ando Györggyel, az intézmény igazgatójával Tóth Bianka a 7. Tv Aktuális című műsorában.
14:14
FEL