Csökkent az átlagos lakásméret

2017. július 31. 16:07 | Mikóczy Erika

A beruházókon úrrá lett a lakásépítési láz, tavaly közel háromszor több építési engedélyt adtak ki számukra, mint előző évben. A statisztikák szerint az elmúlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. 

Stagnál a hazai lakásállományban az egyszobás, és folyamatosan növekszik a 2-3 illetve többszobás ingatlanok aránya - a KSH adatai szerint. Az új építésű lakások kétharmada is többlakásos társasházban épül. A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló. A vásárlói igény azonban nem szűnt meg, továbbra is keresettek a plusz helységekkel rendelkező lakások - tájékoztatott az OTP Ingatlanpont.

 

Saját piacuk van a tárolóknak

 

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek pinceszinten vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200-400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujj-szabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni – ismerteti Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A három vagy több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből.

 

Spájzból zuhanyzó?

 

A plusz helyiségek a későbbi átalakítások lehetőségeit is kiszélesítik. Van olyan hirdetés az OTP Ingatlanpont adatbázisában, amelyben külön kiemelik, hogy a spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható, mivel a vízcsövek helyben vannak.

Ami a tárolókat illeti, a lakáseladók sok esetben nem tudják: hogyan, mennyiben befolyásolja az ingatlan eladási árát. Ezért is érdemes szakértői segítséget kérni az ár meghatározásakor - hívta fel a figyelmet a harmadik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő.

 

Forrás: Profit7

További programok »

FEL