Csökkent a munkanélküliség Békés megyében

2015. október 26. 14:43 | Horváth Szabolcs

Több mint tízezer Békés megyei hátrányos helyzetű álláskereső jutott munkához egy négy és fél éves projekt keretén belül. Sokan kerültek vissza a munkavilágába és a támogatásnak köszönhetően vannak, akik saját vállalkozásba kezdtek. A témával kapcsolatban a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezett záró konferenciát.

 

- Lekvárokat, gyümölcsleveket, szörpöket, illetve gyümölcssajtokat készítek - mondta. Fejesné Wábits Beáta, aki a projektnek köszönhetően indíthatta el vállalkozását. Saját maga termeli meg a hozzávalókat és utána ezeket a helyi piacon, fesztiválokon, rendezvényeken értékesíti.

- Négy hónapig kaptam támogatást, de ebből nyolc hónapig tudom magam után fizetni a járulékokat. Annyi idő alatt pedig már remélem, befut úgy ez a vállalkozás, hogy a támogatás nélkül is talpon tudok maradni. Fejesné azt is elmondta, hogy egyre többen keresik a termékeit.

Több mint tízezren vettek részt a projektben és közülük kerültek ki azok a vállalkozók is, akik a későbbiekben önmagukat foglalkoztatják. A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Lukácsi Krisztina elmondta, azokat tudták bevonni a programba, akik munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűeknek tekinthetők.

- Azoknak nyújtott segítséget a program, akik gyesről, gyedről visszatérők, fiatal pályakezdő munkavállalók , vagy ötven év felettiek és már hosszabb ideje munka nélkül vannak, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

 

A munkaügyi főosztály több, mint nyolcmilliárd forintból gazdálkodhatott az eltelt négy év alatt. Ebből az összegből a hátrányos helyzetű munkavállalók képzése, elhelyezése, anyagi támogatása valósult meg - mondta dr. Nagy Ágnes. A Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője hozzátette:

- Természetesen a képzési költségtérítés, a keresetkiegészítő juttatás mellett, kaphattak különböző bértámogatási konstrukciókat, lakhatási vagy utazási támogatást, illetve a vállalkozóvá váláshoz segítettük hozzá őket.

Százféle OKJ-s képzés közül választhattak a munkakeresők, melyek mind-mind hiányszakmaként jelennek meg Békés megye foglalkoztatási térképén. A nyolcmilliárd forintos projekt eredményesen zárult és a résztvevőket még a következő hat hónapban biztosan foglalkoztatják. Az egész megyében csökkent a munkanélküliség, főleg a gyomaendrődi és a szeghalmi járás esetében érezhető ez.

FEL