Csökkent a munkanélküliek száma Békés megyében

2015. december 15. 07:03 | Varga Diána

Az elmúlt egy évben közel 10 ezer fő számára nyújtott segítséget a Békés Megyei Kormányhivatal, melyhez mintegy 3 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre. Gajda Róbert kormánymegbízott az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony az állástalanok száma megyénkben. 

Amint arról mi is beszámoltunk, múlt héten két foglalkoztatási osztályt is átadtak a megyében: egyet Szarvason, egyet pedig Gyulán. Ezentúl ezekben az intézményekben is segítheti az állástalanok munkához jutását a Békés Megyei Kormányhivatal. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzott: a tavalyi adatokhoz képest idén novemberig 8,3 százalékra esett vissza a munkanélküliek száma. 

– Arra kell törekednünk, hogy teljes foglalkoztatottság legyen a megyében. Azt gondolom, hogy az elkövetkezendő években olyan uniós források kerülhetnek lehívásra, ahol a termelő cégek újabb beruházásokat fognak tudni megvalósítani és a szakképzett munkaerőre szükség lesz – fogalmazott Gajda Róbert kormánymegbízott.

A Békés Megyei Kormányhivatal a munka világába segítette visszajutni az állástalanokat, illetve képzési támogatást is nyújtott. Ehhez az elmúlt egy évben 529 millió forintos hazai és 2,4 milliárd forintos Európai uniós támogatást használt fel. December 1-től három új pályázatot indítanak, melyben ismét célzott segítséget kívánnak nyújtani.

– A munkaerőpiacon hátrányos helyzetű álláskeresőknek nyújt segítséget a legnagyobb programunk, az Út a munkaerőpiacra. A pályakezdő fiataloknak, azoknak, akik 25 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűeknek, a tartósan munkanélkülieknek, a GYES-ről, GYED-ről visszatérőknek, de talán a legfontosabb, hogy a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra való kilépésben támogatja az ügyfeleinket – dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Jövőre az európai uniós programokra 4,2 milliárd forintot fordíthat a kormányhivatal. Amint az elhangzott, ez majdnem a duplája az eddigi támogatásnak, így, ahogy Gajda Róbert fogalmazott, a 2016-os év a nagy projektek nyitóéve lesz.

FEL