Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

2020. június 13. 17:17 | behir

Eltűnőben vannak a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok, mert a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedvelik, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint a kevesebb csapadék miatt észak felé vonulnak. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható.

Nem valószínű, hogy az idei kullancsszezon jelentősen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk. Időszakosan egyes területeken megnő a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek száma, és vannak területek, ahol csökken – mondta Lakos András infektológus szakorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: Magyarország abba a régióba tartozik, ahol várhatóan csökkenni fog a kullancsok száma.

Ez nem látványos, azonnali csökkenés. Ennek oka, hogy az a kullancs, ami nálunk a Lyme-betegséget és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti, a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedveli, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék miatt észak felé vonul. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható – tette hozzá.

Elmondta, nem javasolják, hogy orvoshoz forduljon valaki, ha kullancs telepedik rá, az otthoni kullancseltávolítást javasolják egy hegyes csipesszel.

A lényeg, hogy úgy kell megfogni a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, mivel ha összenyomjuk, a kórokozók bekerülnek a szervezetbe
– mondta.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Lyme-foltot észlelünk, és az öt centinél nagyobb, illetve folyamatosan nő, akkor kell orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy a folt időszakában nem súlyos a betegség, szabad várni, mivel a folt növekedési dinamikája a legfontosabb diagnosztikai segítség.

„Ha rögtön a csípés után kialakult az idegentest-reakció, egy-két centis, és antibiotikumot kezd szedni az illető, akkor soha nem lehet majd diagnosztizálni, hogy valóban beteg volt-e vagy sem. Ami nem baj, ha meggyógyul, de az már nagyobb baj, ha utána bármi előjön, és azt a Lyme-kórral hozzák összefüggésbe” – mondta Lakos András.

Szerinte Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük.

A Kullancsbetegségek Ambulanciája által üzemeltetett kullancs.hu weboldalon több hasznos videó is látható a kullancs biztonságos eltávolításáról.

 

Forrás: hirado.hu

 

FEL