Csökkenhet a csapolt sör áfája

2018. június 12. 14:00 | behir

Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület közösen kereste meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy a kedvezményes áfát a csapolt sörre is kiterjesszék.

Az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődhet – írja a Pénzcentrum.

A Magyarországon fogyasztott csapolt sörök több mint 90 százaléka itthon készül. Az Európai Unióban nincs mód a helyi termékek preferálására, de a csökkentett áfával a magyar termékek is előtérbe kerülhetnének. A kedvezményes áfa már csaknem egy tucat uniós országban az alkoholos italokra is vonatkozik. Schillinger Attila elmondta, hogy Magyarországon az utóbbi három évben minőségében és volumenében is növekszik a sörpiac. A nagy sportesemények és a meleg idő is kedvez a sörfogyasztásnak, a foci-vb alatt például 1-2 százalékos a növekedés - erről már a Világgazdaság számol be.

Európában a legtöbb sört a csehek és a németek fogyasztják, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el. A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint hazánkban a lager típusú sörök a legnépszerűbbek.

Ezek is érdekelhetik

FEL