Csökken a tej ára, de nemcsak a boltokban

2023. március 12. 07:19 | behir.hu

Nemcsak a boltokban csökken, a feldolgozók és a tejtermelők is mérsékelték a tejtermékek árait – derül ki a piaci szereplők elmondásaiból, akik szerint a háttérben az európai tejpiaci folyamatok és a fogyasztás csökkenése állnak.

– Egyik hónapról a másikra a korábbi 220-230-ról 15 forinttal csökkent egy liter nyers tej felvásárlási ára – mondta el a Világgazdaságnak Gamos András, a paksi székhelyű Milkmen Kft. szaktanácsadója. Ilyenkor a szokásos módon tejtöbblet alakul ki, a termelőknek az év első négy-öt hónapja általában nem szokott kedvezni. Ez alól a tavalyi év kivétel volt, amikor ebben az időszakban is meredeken emelkedtek az árak. Most viszont a fél évvel ezelőttihez képest erősebb forint az import bejutását is könnyíti – magyarázta. 

A következő néhány hónap nem lesz jó időszak a tejtermelők számára – jelentette ki.

Gamos András azt is elmondta, hogy bizonyos mértékig a költségek is csökkennek, olcsóbban lehet beszerezni a kukoricát – bár nagyon kell ügyelni arra, hogy jól tárolt, toxinmentes árut vásároljanak –, és a fehérjehordozók ára is lejjebb ment. Az olcsóbb takarmány előnyeit azonban nem mindenki tudja élvezni, ugyanis akik korábban leszerződtek hosszabb távú szükségleteik fedezésére, vagy több hónapja megvették és maguk tárolják a terményt, most legfeljebb azt számolgathatják, mennyit buktak a korai beszerzésen. A tejtermelők egyéb költségei – mint a munkabérek vagy a termeléshez szükséges ipari termékek árai – magasan maradtak, vagy még emelkedtek. Gamos András szerint a takarmányhiányos helyzet és a drasztikus költségnövekedések miatt csökkent is az állatállomány, a szokásosnál kevesebb tej termelődik. 
A fogyasztás is visszaesett, de ha az utóbbi normalizálódik, ideig-óráig lehet importból fedezni az esetleg hiányzó mennyiséget. Hosszabb távon azonban ez nem működik, így Gamos András nem számít nagyobb tejárcsökkenésre. 

A magas energiaárak miatt a nagy nyugat-európai tejporgyárak leálltak, így a korábban általuk feldolgozott tejmennyiség – tetézve az elmaradt exportból visszamaradt mennyiséget – rászabadult az európai piacra. Idén ennek már árcsökkenés lett a következménye, literenként 7-15 centtel lettek alacsonyabbak a tejfelvásárlási árak. 

A Németországból érkező nagy mennyiségű, trappistaként csomagolt sajt igazából nem is trappista, mégis ez töri le az árakat. A feldolgozók a szerződött tejeknél nagyon függenek az európai árszintektől, az azonnali (spot) piaci árak pedig lefelé vagy felfelé húzzák a szerződött tejárakat. Tavaly nagyon erős volt a spot árak tejárnövelő hatása, most viszont fordult a kocka. Ezt igazolja az Agrárközgazdasági Intézet legutóbbi jelentése is, amely szerint januárban ugyan a nyers tej termelői ára 1 százalékkal magasabb volt a decemberinél, a kiviteli ár viszont egy hónap alatt 15 százalékkal csökkent. Az árak – azóta a nyers tejnél is – ilyen mértékű változása a vezérigazgató szerint anomáliákhoz vezet a következő hónapokban. A szerződéstől függően ugyanis lesz olyan termelő, akinél kisebb, de olyan is, akinél jóval nagyobb mértékben csökken a felvásárlási ár. 

Forrás: VG

További programok »

Itthon

Újabb szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Központ

Az elektromos csatlakozás technikával foglalkozó német cég magyar leányvállalata, a WAGO Hungária Kft. jóvoltából egy új szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A helyiséget a Trefort Ágoston Technikum villanyszerelő tanulói használják majd.
2023. március 31. 18:40
FEL