CSOK Plusz néven új, kedvezményes hitelkonstrukciót jelentett be a kormány

2023. október 25. 19:10 | behir.hu

Mindezt szerda este jelentette be a kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter.

A 2015 óta bevezetett családtámogatásokat 233 ezren vették igénybe, amelyre a kormány 754 milliárdot fordított – indította a szerda esti kormányinfót Csák János kulturális és innovációs miniszter. Mint mondta, a piaci igényekhez próbálják igazítani a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ugyanis az elmúlt időszakban megcsappant a városi csokra irányuló kereslet, de a kormány célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek megszülethessen. A tárcavezető hangsúlyozta: a falusi csok megmarad, de az 5000 fő feletti településeken csok plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be.

A miniszter ismertette: a hitel 15, 30 és 50 millió forint lesz, kedvezményes, 3 százalékos kamattal. Az első közös otthon esetében 10 százalék önrészre lesz szükség, a hitel futamideje 10-től 25 évig terjedhet. Az anyák 41 éves korig, valamint igazoltan 12 hetes várandósság esetén vehetik fel a hitelt. A kedvezményes hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

Az első közös otthon esetében részben az infláció miatt 80 millió forint, lakásbővítés vagy új lakás vásárlása esetén maximum 150 millió forint az értékhatár. Az 5000 fő alatti településeken ugyanakkor nincs értékhatár. Ha nem az első otthonról van szó, 20 százalék a szükséges önrész. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a kamatot, ha pedig megszületik a gyerek, egy éves hitelmoratóriumot lehet kérni. Ha megszületik a második gyerek, a törlesztendő tőkéből minden további gyerek után 10 millió forintot elengednek.

A miniszter hangsúlyozta: remélik, hogy minél többen veszik igénybe ezt a konstrukciót. Hozzátette: a kormány ingyenes típustervezéseket tett közzé, tehát a tervezési költségeket is meg lehet spórolni. Az újítás január 1-jétől lép életbe.

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL