Csendben építkezve- BMZ tárlata a Csabagyöngyében

2015. november 18. 15:48 | behir.hu

Csendben építkezve címmel nyílt kiállítás a Csabagyönyge Kulturális központban. Baji Miklós Zoltán vagy ahogy mindenki ismeri (BMZ) ezúttal téglákból formázott életnagyságú szobrokat. A Tégla projekt 3 évvel ezelőtt kezdte megmozgatni a békéscsabai művész fantáziáját, aki a folyamatos megújulásra törekszik.

Összesen 7 db tégla jelentette az alkotási folyamat kezdetét. A munkasorozat ma már pedig ott tart, hogy felépült a téglák társadalma, ahogy a művész fogalmaz. Baji Miklós Zoltán eltűnt korok régészeti leleteit kutatva alkotta meg a tégla totemeket, melyek testtartásai különös jelentőséggel bírnak.
- Úgynevezett archeikus testtartásban vannak. Tudománytalannak tűnik, de tudományos eszközökkel mért, hogyha ezeket a pózokat az ember fölveszi, és ki tudja kapcsolni a külvilágot, ehhez segíthet egy ritmikus zene, akkor megváltozik a tudata -mondta BMZ az alkotó.

A megnyitó hangulata is hasonló érzéseket idézett, ahol egy különleges hangszer dallamai mellett, a közönség betekinthetett az alkotási folyamatba. A bemutatót követően, ahogy egy igazi rituáléhoz szokás, a művész borpárlatot kínált a kíváncsi közönségnek. A látogatók azt mondták nagyon tetszett nekik a tárlat mellé társított előadás és abszolút a hatása alá kerültek. A téglaelemekből álló kiállítás december 30-ig látogatható a Csabagyöngye Kulturális Központban. Emellett az ország több pontján is vannak már téglafigurák, így a hódmezővásárhelyi őszi tárlaton is feltűnik két darab.

További programok »

FEL