Család, szerelem, intrika

2016. december 16. 18:26 | behir.hu

Sok teátrum veszi elő időről időre Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámáját, talán azért, mert a szerző a ma embere számára is felfedi azokat az alapvető értékeket, amelyeket semmilyen körülmény között nem szabad feladni.

- A német gyarmatosítások idejébe repít vissza az előadás, arra mutat rá, milyen hatással, fájdalmakkal járt mindez az akkori társadalomra - hangzott el az olvasópróbán.

A történelemben ezek az összefüggések egymást megtalálják, és a jelenben összeérnek. Az üzenet azonban mit sem változik, nem lehet büntetlenül más népeket leigázni.

 - Mint minden jó műnél, Friedrich Schiller darabjában is sokféle témafűzés van, több szálú mese fonódik össze, melyek közül mindenki megtalálhatja a sajátját. Család, szerelem, intrika és társadalmi összefüggések is megjelennek a klasszikussá vált drámában - fűzte hozzá Eperjes Károly, a darab rendezője.

A világirodalom egyik legkiemelkedőbb művét, a Békéscsabai Jókai Színházban, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly rendezésében láthatják a színházrajongók. A rendező nem először jár Békéscsabán, 2012-ben nagy sikerrel futott a Hippolyt, a lakáj című darab, melyet szintén Eperjes Károly álmodott a színpadra. Most pedig ezt a klasszikus hozta el a csabaiaknak.

Fehér Tímea 2012-ben a Hippolyt, a lakáj című előadáson Sneidernét alakította, akkor is nagy izgalommal, várakozással indult neki a próbafolyamatnak. Ez most sincs másként.

- A mai nap egy ünnep kezdete a számomra, mert ugyanolyan élményekre számítok, mint amit a Hippolyt alatt átélhettem - fogalmazott a békéscsabai színésznő.

Az előadásra a rendező mellett, a díszlet és a jelmez is Veszprémről utazik a viharsarokra. Eperjes Károly viszont most is számos új ötlettel érkezett.

- Ahol a darab befejeződik, egy nagyon merész ajánlattal állok majd a néző és a társulat felé. Veszprémben ehhez nem volt kellő forrás, itt viszont a díszlettervezővel találtunk egy olyan megoldást, amivel ez a kifejezési forma létrejöhet - osztotta meg velünk a rendező.

Eperjes Károly Kaposvári tanítványait is magával hozta, akik közül Tóth János Gergely maga is békéscsabai, így több szempontból is kihívást jelent számára ez a darab.

- Nagyon örültem, amikor felkértek a szerepre, a tanár úr személye és a szülővárosom miatt is megtisztelő és komoly feladat a számomra, amihez méltónak kell lennem - fogalmazott az egyetemista.

„Ha jól csináljuk, akkor nagyot fog szólni” - ígérte a rendező az olvasópróbán. De addig még sok munka áll a társulat előtt, hogy a február 17-i bemutatóig minden a helyére kerüljön.

 

További programok »

FEL