Ármány és szerelem a színpadon

2017. február 15. 16:59 | behir.hu

A világirodalom egyik legkiemelkedőbb műve, Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámája a Jókai színházban. A darabot a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly állítja színpadra a veszprémi teátrummal együttműködésben.

Schiller fiatalkori drámája méltán vívott ki magának világszerte elismerést és népszerűséget, a szerző talán legtöbbször színpadon előadott munkája. A történet központjában Ferdinánd őrnagy és egy polgárlány, Lujza szerelme áll. Mindkettejüknek más párt szántak, de ők dacolnak a társadalmi elvárásokkal. Ferdinándot, Tóth Gergely János alakítja, aki a Kaposvári Egyetemen Eperjes Károly tanítványa.

- Nagyon sok örömöt okozott a próbafolyamat, és pont ez volt az az energiahalmaz, amiből fel tudtam tölteni magam. Annak ellenére, hogy mind fizikálisan, mind lelkileg komoly igénybevétel, az örömforrás miatt nagyon jól tudtam töltekezni – fogalmazott Tóth Gergely János.

A békéscsabai társulatot mellette két további kaposvári fiatal, Papp Barbara és Krupp Bence egészíti ki. Komáromi Anett ezúttal Lady Milfordot, a fejedelem kegyencnőjét alakítja. 

- Elsőre, hogyha kimondjuk, hogy kegyencnő, akkor már mindenkinek megvan, hogy mit gondol róla. Nagyon remélem, hogy árnyaltan meg tudom mutatni ennek a nőnek a mélységeit, amitől kiderül, hogy miért lett az, aki – árulta el Komáromi Anett.

A darabot Eperjes Károly rendezi, aki nem először érkezett Békéscsabára, hiszen legutóbb 2012-ben a Hippolyt, a lakáj című darabbal járt a Viharsarokban. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Veszprémben már színpadra állította a drámát, és örömmel vette a felkérést, hogy Békéscsabán is bemutassák a darabot. A dráma a német gyarmatosítások idejébe repíti vissza a közönséget, az üzenet azonban nem változott, nem lehet büntetlenül más népeket leigázni.

- A gyarmatosítás következménye most lángba borítja a nyugati civilizációt és ezt szeretném, ha az emberek észrevennék. Ennek és minden cselekedetünknek később komoly felelősséggel tartozunk, mert később megisszuk a levét – hangsúlyozta Eperjes Károly.

A darabot pénteken mutatják be a Jókai színház színpadán, a közönség március 10-ig láthatja Schiller drámáját.
 

FEL