A Nemzeti Színházban vendégszerepel az Ősvigasztalás

A Nemzeti Színházban vendégszerepel Tamási Áron színművével, az Ősvigasztalással a Békéscsabai Jókai Színház október 29-én, hétfőn. A Kossuth-díjas író drámája tavaly szeptemberben az őszi évad nyitó  premierje volt a békéscsabai teátrum Sík Ferenc Kamaraszínházában.

A Békéscsabai Jókai Színház életében fontos esemény a fővárosi vendégszereplés, az Ősvigasztalás előadását – Béres László rendezésében – a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán láthatja a közönség.

Megrázó családi drámáról és annak következményeiről szól a történet: Csorja Ádám ősi szokás szerint elégeti bátyja holttestét, ezért szembekerül az új világ törvényeivel. Ugyanakkor az életbe vetett hit csendül ki a darabból, és szerephez jut a legendás székely humor is.

Az előadásról Béres László rendező így nyilatkozott:

„Az ősmagyarság eredete, az őstudás megőrzése, két világ ütközése áll a darab középpontjában: az ősmagyarságé és a gyártott törvényeké. Minden választási helyzetben a megmaradás a tét. Vissza a hagyományokhoz, az ősgyökerekhez, vagy haladni, beolvadni, feladni a hagyományokat? Ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás.”

 

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

 

Csorja Ádám alakját a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Ambrust, a bátyját Szőke Pál játssza, Kispál Julát Liszi Melinda. Botár Márton szerepében a szintén Jászai-díjas Szélyes Imre lép színre, Gálfi Benceként Katkó Ferenc, a jegyző Gulyás Attila, a bíró Mészáros Mihály.

Pribojszky Ferenc és Schäfer Szilveszter zenél, a díszlet- és jelmeztervező Csiki Csaba, koreográfus Farkas Tamás.

Tamási Áron darabja a nyáron két rangos erdélyi művészeti fesztiválra is meghívást kapott, a IX. Kolozsvári Magyar Napokon, valamint a XVII. Partiumi Magyar Napokon is vendégszerepelt. Az előadást rendező Béres László pedig a napokban vette át a Nemzeti Színházban a Gyulai Várszínház nívódíját, a Sík Ferenc-díjat Venczel Péter – Orbán János Dénes: Búbocska című ördögmusicalének kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.

 

Megosztás:

Címke: , , ,