Csak egymásra számíthatunk - fesztivál a koraszülöttekért

2022. július 31. 15:50 | Csiffáry Zsuzsanna

Szombaton egész napos fesztivált szerveztek Újkígyóson a Yes Chefnél a piactéren. A főszervező Kovács László korábban már szervezett hasonló jótékonysági eseményt, most azonban a Viharsarki Koraszülött Mentőalapítványnak szeretett volna segíteni. Az eseményen több mint ezren vettek részt.

Magyarországon az 500-1500g közötti születési súlyú és 24. hétnél érettebb koraszülöttek átlagos túlélése 87,8% volt 2012-ben és azóta is minden évben, kis mértékben javul. Az életben maradási esélyeket jelentősen befolyásolja az, hogy mennyire sikerült megvalósítani a méhen belüli transzportot, a tüdő érlelő szteroid alkalmazását, és mennyire sikeres a szülőszobán az első életpercekben a baba stabilizálására tett kísérlet- olvasható a szakirodalomban.

Ilyen és ehhez hasonló munkákat lát el a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, és a szervezetnek ebben az évben is sok munkája van. Ezt a munkát Kovács László, a Békéscsabai Mentőállomás egyik ápolója is szerette volna megkönnyíteni. Éppen ezért egy egész napos fesztivált szervezett meg Újkígyóson a Gyulai út 24/2. szám alatt. Rengeteg érdeklődőt és segíteni vágyót vonzott  program. Az esemény palettáján mindenki találhatott kedvére valót. 

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke a behir.hu megkeresésére elmondta, hogy a jövőben is terveznek jótékonysági fesztivált. 

– Vannak terveink hasonló fellépést illetően. Őszre tervezünk legalább egy jótékonysági bált, amiről még nem tudok bővebben információt adni. Persze, ha minden jól megy, több gyűjtést is szeretnénk. Mindenkinek szeretném megköszönni az eddig nyújtott segítségét, nagyon-nagyon sokat jelentett a munkánkban. Az emberek segítése nélkül nagyon nehezen boldogulnánk. Kérem, hogy ezentúl is támogassák a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt, hiszen csak egymásra számíthatunk, ezekben a nagyon nehéz időkben – fogalmazott az alapítvány elnöke.

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL