Csabai olimpikonok Rióban: Baji Balázs

2016. augusztus 13. 14:26 | behir.hu

Baji Balázs gátfutó már Londonban is ott volt, azonban eredményeivel leginkább idén tört be az élvonalba. Baji Balázs az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, a Gyulai István Memorialt megnyerte, Rióban pedig, ha minden jól sikerül, akkor döntőt futna.

Kezdetben focizott, kosárlabdázott, úszott, íjászkodott, majd nevelőedzője, Medovarszki János hatására kezdett atletizálni. És milyen jól tette! Baji Balázs első olimpiáján még rutintalan versenyzőként állt rajthoz, inkább a tapasztalatszerzés volt a célja. Előfutamában négyen is elestek, köztük Athén olimpiai bajnoka. A csabai versenyző levegőbe emelte a kínai Hsziang kezét, amiért később Fair Play-díjat is kapott. Idén azonban már többet szeretne elérni Rióban! A gátfutó idén már tudja, hogy mit várhat az ötkarikás játékoktól.

- Ismerem a vetélytársakat, most már Európa-bajnokságon, fedett pályás világbajnokságon is ott voltam a döntőkben. Tudom, képes vagyok arra, hogy odaérjek a legjobbak közé, az egyéni csúcsom is jelentősen javult. Megvan az a fajta önbizalom, amivel felvértezve bátran odaállhatok a rajthoz.Elképesztő erős lesz a mezőny, egy döntőbe kerülés már óriási bravúr lenne, de egy jó versenyzéssel ez is összejöhet - mondta el Baji Balázs.

Az idei szezont csak az olimpiának áldozta, hiszen halasztotta állatorvosi tanulmányait, így nem volt iskola, vizsga és tanulás, csak a futás. Most tapasztalta meg, hogy milyen egy profi sportoló élete, hiszen nem gyakorlatokról és előadásokról kellett fáradtan az edzésekre sietni. Ami pedig a futó szerint a legfontosabb, hogy több edzőtáborban is készülhetett.

- Mindenképp alkalmasnak tartom Balázst, hogy döntőbe jusson, de erről nem beszélünk egymás között. Ott van az én gondolataimban, az övéiben is, nyíltan nem fogalmaztuk meg, elég az, hogy mindketten tudjuk, hogy képes rá és erre reális esély van – árulta el edzője, ifj. Tomhauser István.

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

 

FEL