A csabai ifjúság is elindította az évet

2021. szeptember 29. 10:15 | Erdei-Kovács Zsolt

Az önkormányzat immár hagyományosnak tekinthető eseményét ötödik alkalommal szervezte meg, az apropó a tanévkezdet, a cél pedig a találkozásra, beszélgetésre, eszmecserére való lehetőség megteremtése volt. A Gál Ferenc Egyetem könyvtára megtelt érdeklődőkkel, diákokkal és szakavatott, szakmailag képzett illetékesekkel.

Az ifjúsággal foglalkozó szakemberek, DÖK-segítő pedagógusok, civil szervezetek vagy éppen oktatási intézmények munkatársai itt mind megtalálták a közönségüket és persze egymást is. Az aktualitásokról lehetett információkat szerezni és akár olyan érdekes, lényegi előadásokat meghallgatni, melyek segíthetik a jelenlegi helyzet megértését és feldolgozását.

Galéria

 

Szabó Andrea iskolapszichológus például a tanévkezdés kihívásairól beszélt, amit ezúttal a pandémia is igencsak megterhelt. A középiskolás korosztály nagyjából másfél éve nem volt rendszeresen jelen az iskolában, ami azért igencsak különleges helyzetnek tekinthető. A szakember szerint az állandó változás, a mindenhol jelenlévő bizonytalanság fokozott rugalmasságot kíván mindenkitől, ami óhatatlanul stresszel jár.

Ennek a feldolgozása, illetve az erre való törekvés az egészséges, erős, felnőtt szervezetet is kellőképpen megterheli, nem beszélve a fiatalokról, akiknek nincsenek még kimunkált módszerei arra, hogyan lehet ezt a helyzetet az előnyükre fordítani. Mindenkinek, minden szereplőnek a maximumot kellett teljesíteni, fokozott figyelemmel kellett lennie.

 

Szabó Andrea iskolapszichológus A tanévkezdés kihívásai a pandémia idején címmel tartott előadást

 

Ezen egyáltalán nem segített az az általános tényező sem, hogy ezt a megterhelést mindenkinek egyaránt nehéz volt megélnie a mindennapokban. A fő kérdés, hogyan lehet ezt átfordítani, megoldani, oldani, kezelni? Szabó Andrea elmondta: az egy nagyon jó szempont, hogy el lehet menekülni a tanulásba, pozitív irányban lehet kiélni a frusztrációkat.

Árpási Zoltán, a GFE gazdasági karának dékánja elmondta, hogy még a nyári időszakban került szóba az egyetem, mint lehetséges helyszín, aminek ő személy szerint nagyon örült és kifejezte, hogy szívesen adnak otthont az eseménynek. Ha ifjúságról, ifjúsági életről van szó, akkor az egyetem nem maradhat ki, az egyik legfőbb cél, hogy az oktatási intézmény békéscsabai, szarvasi és gyulai karai mindinkább beágyazódjanak.

 

Varga Tamás, ifjúsági ügyekért is felelős alpolgármester

 

Varga Tamás, ifjúsági ügyekért is felelős alpolgármester ismertette: a humán területeken jó szokás az, hogy megnyitják az évadot, a színház is évadban gondolkodik, az oktatási intézményekben, iskolákban pedig tanév van, így az Ifjúsági Évindítónak is megvan a helye és az ideje. Fontos, hogy új programok, tervek vannak a különféle szervezetek és az önkormányzat részéről is, valamint az is hangsúlyos, hogy a Csabai Garabonciás Napokat idén már meg lehet rendezni – részletezte.

A városi ifjúsági koncepciót még június 27-én fogadta el a közgyűlés, tehát a szereplők, résztvevők számára immár ismertek a részletek, de a konkrét feladatokat ezen az eseményen fogalmazták meg – tudtuk meg Varga Tamástól, aki azt is megosztotta velünk, hogy a kommunikáció, a fiatalokhoz való eljutás az egyik legfontosabb tennivaló, ez az egyik pillére a koncepciónak.

 

További programok »

FEL