Csabai áruházak parkolójában is fásítanak

2021. április 5. 17:27 | behir

Két nagyobb áruház parkolójában ültettek nemrég fákat.

Napjaink egyik legsúlyosabb problémája a klímaváltozás, melynek hatása a városokban hatványozottan érzékelhető. A klímaváltozást megelőzni már nem lehet, ezért Békéscsaba önkormányzata kiemelt feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet erre a nagyon súlyos problémára, felkészüljön a bekövetkező változásokra és a mérséklésére megoldási javaslatokkal álljon elő – olvasható a város honlapján.

A békési megyeszékhelyen jellemző probléma a nagyobb áruházakhoz tartozó parkolók fásítottságának hiánya. A napsugarak fák hiányában akadálytalanul érik el a burkolt felületet, amelyet azok elraktároznak, ezzel felforrósítva környezetüket. Ezek a kedvezőtlen mikroklimatikus viszonyok az ún. városi hősziget kialakulását eredményezik, amelyek negatívan befolyásolják a városklímát.

Szarvas Péter polgármester levélben hívta fel a hiányos fásítással, illetve nagyobb parkolóhellyel rendelkező békéscsabai áruházak figyelmét a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő szintű fa telepítések, fapótlások megtételére, tartós fenntartására. A gépkocsi-várakozóhelyek, parkolók zöldfelületének megvalósításának szabályait felsőbb jogszabályként kormányrendelet, valamint a 2018. január 31-én Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet rögzíti.

A felhívás eredményeképpen a múlt év végén a Lidl áruházba látogatók már tapasztalhatták, hogy a parkoló átalakításával egy ütemben fásítás történt. A sorban az OBI áruház következett, ahol a napokban fejeződött be a parkolófásítás. Helyszíni, illetve tervi egyeztetések történtek más nagyáruházak esetében is, ahol várhatóan még idén csemetéket ültetnek majd.

FEL