Elnökválasztás: Csabai amerikaiakat, illetve amerikai csabaiakat kérdeztünk

2020. november 9. 11:45 | Such Tamás

Magyar idő szerint szombat kora este eldőlt az amerikai elnökválasztás: Joe Biden lett az USA 46. elnöke. Minderről amerikai csabaiakat, valamint csabai kötődésű amerikaiakat kérdeztem. Az eredmény még nem hivatalos.

Joe Miano 1999-ben érkezett Connecticut államból Békéscsabára, azóta itt él. Angoltanár. Kettős állampolgár, így levélben adta le szavazatát. „Kétség nem fér hozzá, hogy Bidennek szurkoltam és rá is szavaztam” – sommázott.

Rákérdeztem egy 15 éves történetre, amit Miklós Gábortól, a Lencsési Általános Iskola szintén angol szakos tanárától hallottam… Miszerint Joe egy csabai csoporttal több hetet tartózkodott az USA-ban. Egyszer csak felsóhajtott: „Honvágyam van!”. „Igen, valóban így volt – bólogat. – Nem érzem már otthon magam Amerikában. Túl stresszes, mentálisan is megosztott.”

 

Tőkés Tímea

Tőkés Tímea (Facebook-fotó)

 

Tőkés Tímea (A ’90-es évek legendás békéscsabai divatstúdiójának, a TT-nek az egyik megálmodója, 1995 óta lakik Kaliforniában.)

„Pont most nézem a televíziót… – válaszol a kérdésemre szombat este. – Közben több csatorna is megszakította az adását, mert Pennsylvaniában is Biden nyert. Így tulajdonképpen ő az amerikai elnök. Hivatalosan még nem lett bejelentve, de most mindenki erről beszél, értékelik a két jelöltet. Az otthonomban nagy az öröm! Az országban azonban sajnos nagyon nagy a megoszlás. A fél ország háborog. A Trump-támogatók nem tudnak belenyugodni, hogy vesztettek...”

 

Joe Biden és Donald Trump versengett az elnöki székért. Forrás: Wikipedia.com

Joe Biden és Donald Trump versengett az elnöki székért. Forrás: Wikipedia.com

 

Egy neve elhallgatását kérő, Amerikában tanuló, 21 esztendős békéscsabai fiatal nő a következőt írta:

„Nagyon érdekes, hogy a korábbi választásokhoz képest sokan mentek szavazni (több mint 170 millióan: 74 Bidennek és 70 Trumpnak); ráadásul sokáig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végeredmény, mert fej-fej mellett volt a két jelölt” – mondja.

Hozzáteszi, volt néhány állam, amely mindig is piros színű volt (a piros a republikánusok színe – a szerk.), most pedig kékre váltott. Nagyon fontos volt, hogy Biden Pennsylvaniát is megnyerte; tulajdonképpen az billentette át. A nyugati és a keleti part mindig demokrata; de most a közép amerikai államok nagyvárosai is mind demokraták lettek, csak a körülöttük elhelyezkedő kisebb települések maradtak republikánusok.

A "végeredményben közrejátszott, hogy Trump későn reagált a Covidra?" kérdésemre rávágja: „Persze! Nagyon sok Trump-szurkoló volt, akik most átszavaztak a demokratákra, mert nem tetszett nekik, ahogy Trump kezelte a vírushelyzetet”.

 

Szarvas Péter

Szarvas Péter, a békéscsabai trianoni megemlékezésen, 2020. június 4-én

 

Végül Szarvas Péternek azt a kérdést tettem fel, vajon miképp hat ez az eredmény a magyar, illetve a csabai emberek mindennapjaira? Békéscsaba első emberétől az alábbi választ kaptuk:

„Az Amerikai Egyesült Államok a világ egyik vezető hatalma, így az ottani elnökválasztás mindig a figyelem középpontjába kerül. Az előzetes várakozások Joe Biden előnyét mutatták, de a választás napján egy ideig Trump elnök győzelme is valószínűnek látszott.

Most, a választás után pár nappal viszont Joe Biden néhány fontos billegő államban is megelőzte Donald Trumpot, így az eredmény megjósolhatatlanul szoros lett. A választás végeredményének elhúzódása társadalmi feszültségekhez vezethet Amerikában és a gazdaságra, az értékpapír piacokra is hatással lehet.

Az amerikai elnök meglehetősen nagy önállósággal bír a külpolitika formálásában. Például az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, 2017-ben felfüggesztett, úgynevezett transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről folyó tárgyalások sorsa is függhet az elnökválasztás kimenetelétől.

A transzatlanti kereskedelem mérlegének, az egyes termékekre alkalmazott védővámok mértékének és az egyes iparágak támogatásának kölcsönös harmonizálása hatással lehetne a gazdasági szereplőkre és a polgárok életére az Atlanti-óceán mindkét partján, így Magyarországon is. Így közvetett módon ugyan, de az amerikai elnökválasztásnak lehet gazdasági hatása Európára, Magyarországra, így Békéscsabára is.”

További programok »

FEL