Csaba Ügyeleti Kft.: Nem vált működésképtelenné a cég

A Demokratikus Koalíció helyi képviselőjének közgyűlés utáni értékelőjére reagált a Csaba Ügyeleti Kft. vezetője. Szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében több pontban cáfolta Kaposi László a háziorvosi ügyelettel és a Csaba Ügyeleti Kft. működésével kapcsolatban tett kijelentéseit.

Az önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján kifogásolta azt, hogy dr. Sonkoly Iván nem volt jelen a közgyűlésen. Mint írta, ennek az volt az oka, hogy abban az időpontban éppen betegellátási tevékenységet végzett.

“Egyébként joggal gondolhattam, hogy a témával foglalkozó igen alapos és részletes közgyűlési előterjesztés minden fontos információt tartalmaz. Ezen túlmenően, a szociális és egészségügyi bizottság ülésén személyesen is válaszoltam a képviselő úr kérdéseire.” – írja.

Dr. Sonkoly Iván kitér arra is, hogy a Csaba Ügyeleti Kft. – a képviselő állításával szemben – nem vált működésképtelenné. 21 éve eredményesen lát el egy közfeladatot, a háziorvosi ügyeletek működtetését, a mai napig is. Minden nehézség ellenére folyamatosan biztosítja a szükséges személyi és tárgyi feltételeket, stabil gazdálkodás mellett.

“Vállalkozásunk a Háziorvosok Egyesületének közösségi tulajdonában van, lényegében nonprofit formában működik, minden bevételét a működésre fordítja, legnagyobb részben az ügyeleti díjakra. A Csaba Ügyeleti Kft. szakmai és pénzügyi tevékenysége folyamatos kontroll alatt áll, mind a finanszírozó NEAK, mind az Önkormányzat részéről.” – húzta alá a Kft. vezetője.

Ugyanakkor leszögezte: nem a DK képviselője javasolta az önkormányzatnak a cég megvásárlását, ezt maga a Kft. ajánlotta fel. “Az ügyeleti ellátás legfőbb problémája az alulfinanszírozottság. Ez nem helyi, hanem országos probléma, és a legtöbb önkormányzat, mint az ügyeleti ellátás kötelező feladatának gazdája, igyekszik a szükséges pénzügyi támogatást biztosítani a színvonalas szolgáltatás fenntartásához. A békéscsabai önkormányzat is felismerte ennek fontosságát, elfogadta érveinket és minden segítséget megadott működésünk támogatására. Azonban a jelenlegi költségvetésünk még így sem tudja biztosítani az országos átlaghoz igazodó, méltó és piacképes ügyeleti díjakat. A tulajdonosváltozásra nem a cég működési problémái miatt, hanem azért van szükség, mert a jelenlegi struktúrában a támogatás további növelése adminisztratív akadályok miatt nem lehetséges.”

Dr. Sonkoly Iván hozzátette: ehhez képest másodlagos, hogy hogyan oldják meg a személyi feltételeket, önkéntes vagy kötelező feladatként biztosítják-e a szükséges orvoslétszámot. Elismeri, hogy nagyobb az esély a kellő számú önkéntes jelentkező megtalálására, ha versenyképes ügyeleti díjakat tudnak fizetni, de ha mégsem, akkor élnek a szerződésben előírt ügyeleti kötelezettség lehetőségével.

“Ügyeletes orvost minden körülmények között tudunk és fogunk biztosítani, a folyamatos ellátást semmi nem fenyegeti. Ugyanakkor cégünk semmiképpen nem tehető felelőssé azért, amiért csökkent az ügyeleti részvételi hajlandóság. Ennek hátterében a kevésbé vonzó ügyeleti díjak mellett az állhat, hogy az ügyeleti munka rendkívül megterhelő, és az éjszakai ügyeletek után nem biztosítható a másnapi pihenés lehetősége. Az orvosok többsége életkora, egészségi állapota, családi körülményei miatt csak nehezen tudja vállalni ezt a kihívást” – zárul a közlemény.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,