Cipősdobozokat gyűjt az Almássy-kastély

2020. november 23. 17:12 | behir

A gyulai Almásy-kastély a koronavírus-járvány miatt nem fogadhat látogatókat jelenleg, viszont cipősdoboz gyűjtő pont az idei évben is. A Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez csatlakozva november 30 és december 18. között várja az egykori főúri épület a rászoruló gyermekeknek szánt ajándékokat. A csomagokat előzetesen egyeztetett időpontban lehet leadni, munkanapokon.

Az Erkel Nonprofit Kft munkatársai a kényszerű zárva tartás ellenére is folyamatosan dolgoznak a munkanapokon. A működtetésében lévő kiállítóhelyek és azok tárlatai karbantartási és takarítási munkáit végzik, illetve készülnek az előttük álló új feladatokra. A kastélyban az érvényben lévő jogszabály miatt nem ott dolgozó nem tartózkodhat, így telefonon megbeszélt időpontban a Kastély Kávézó bejáratánál tudják átvenni a cipősdobozokat – adott tájékoztatást a nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. Az adományozók a 70/701 8269 telefonszámon tudják egyeztetni, milyen időpontban érkeznek a kastélyhoz.

- Igaz, nagymértékben romlottak a gyűjtés feltételei, mégis természetes volt, hogy idén is segítjük a Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezését. Ahogyan az elmúlt években, most sem csupán gyűjtjük a cipősdobozokat, ismertségünket kihasználva igyekszünk minél többeket rávenni az adományozásra – közölte Fekete-Dombi Ildikó.

A segítségnyújtás módja egyszerű: egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt kell megtölteni ajándékokkal. Ez életkortól és nemtől függően sok minden lehet, az ajándéknak szinte csak a fantázia és a doboz mérete szabhat határt, de érdemes előre eldönteni, hogy hány év körüli és milyen nemű gyermeknek készül a meglepetés. A doboz tartalmazhat mesekönyvet és ifjúsági könyveket, színezőt, játékot, sporteszközt, higiéniai felszerelést, édességet, íróeszközt és egyéb iskolai felszereléseket. Kedves lehet még egy képeslap vagy családi fotó néhány üdvözlő sorral, jókívánsággal, de posta- vagy e-mail címet nem célszerű megadni.

A szervezők arra kérik az adományozókat, hogy az ajándékba ne tegyenek agresszivitásra késztető képeket, játékokat, illetve konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt, törékeny tárgyat, gyógyszereket. Érdemes elkerülni a folyékony termékeket, ám ha mégis kerül sampon, testápoló, egyéb folyékony tartalmú tárgy a dobozba, célszerű azt gondosan becsomagolni egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre az egész ajándékcsomagot. Az elkészített ajándékot érdemes színes csomagolópapírral becsomagolni, lehetőleg külön a tetejét és külön az alját, majd leragasztani átlátszó cellux ragasztószalaggal, esetleg zsineggel átkötni, így nem nyílik ki szállítás során, viszont könnyen kinyitható és visszazárható az elengedhetetlen biztonsági átnézések elvégzésekor. A dobozon jól láthatóan szerepeljen, hogy milyen korosztályú és nemű gyermeknek szánta a doboz készítője az ajándékot, pl. így: “fiú 12″ vagy “lány 8″. Ehhez a szeretetszolgálat előre készített szórólapjának címkéjét is lehet használni. Az összegyűjtött cipősdoboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont november 30. és december 18. között várja a cipősdobozokat – előzetes telefonos egyeztetést követően.

További programok »

FEL