Címkét kaphat a görögdinnye: tudni lehet majd, melyik gazda termelte

2019. július 17. 06:37 | behir.hu

A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg. Idén sárgadinnyéből 20 ezer, görögdinnyéből 200 ezer tonna hazai termés várható, ami több a tavalyinál.

Idén jóval biztatóbb a görögdinnye-termesztés, mint tavaly volt. A görögdinnyét július elejére várták. A sárgadinnye-termesztés Magyarországon évek óta 500 hektár körül van, idén 20 ezer tonnányi termést várnak, és nagyjából szeptember végéig kapható lesz a sárgadinnye – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

 

Átrendeződnek a termőtájak 

Hazánkban változatlanul, nagyjából 4800 hektár területen termesztenek görögdinnyét, a termőtájak azonban átrendeződnek.

Békés megyében 1500 hektárra esett vissza a termelés, viszont azzal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt, összességében így is 4800 hektárnyi dinnye van ezeken a területeken. Baranyában, Tolnában és a Jászságban nem változott a gyümölcs mennyisége – folytatta Mártonffy Béla.

Az ágazatban új rendszer van kialakulóban, amelynek a célja az idény széthúzása. A különböző fajtákkal, illetve a különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni, hogy a magyar görögdinnye június végétől szeptemberig a piacokon legyen.

A fajtákban is és a termesztéstechnológiában is olyan szezonszéthúzó eszközöket használnak, mint például a fóliaházban való termesztés, amelyek a görögdinnye-termesztésben újdonságnak számít. Körülbelül száz hektáron nevelnek így dinnyét – közölte Mártonffy.

A termelők szem előtt tartják az áruházláncok és a fogyasztók igényeit. A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg. Ez a jelölés a sárgadinnyénél már évekkel ezelőtt megjelent.

Az egyesület tagjai a tagdíj befizetésével jogosultak ezer darab ingyenes címkére. Hogyha ez a címke elnyeri a tetszést, akkor bármikor megrendelhető és bármilyen mennyiségben tudják postázni a termelőknek – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.

Mártonffy Béla hozzátette, aki ebben a rendszerben feladatot vállal, az a neve mellé kap egy kódszámot. Úgy tervezik, hogy a fogyasztó talán még a gazdát is megtalálhatja majd ennek alapján. Vissza tudja keresni, hogy hol, melyik gazda termelte a megvásárolt dinnyét.

A görögdinnyék címkézése jelenleg kísérleti időszakban van, de a termelők már most igényelhetik ezeket.


A hazai dinnye várhatóan szeptember végéig lesz kapható a magyar áruházláncokban.


 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL