Célegyenesben az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum felújítása

2023. október 29. 09:21 | behir.hu

Gőzerővel halad a Nagy Gyula Területi Múzeum eddigi legnagyobb projektjének megvalósítása. Az elmúlt hónapokban a múzeumi dolgozók fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a kor digitális eszközeit is a múlt szolgálatába állító tárlatot hívjanak életre a Dózsa utcai épületben, amely már kívülről elkészült, de belül is nagy változások várhatók.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap - Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma kiírásán közel 97 millió forint pályázati forrást nyert el a Nagy Gyula Területi Múzeum – közölte szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az orosházi önkormányzat. Ebből a forrásból nem csupán a meglévő állandó kiállítás újulhat meg, hanem egy teljesen új is létrejön, mégpedig a digitális eszközök egész tárházát felvonultatva. A tavaly májusban indult munkálatok lassan a végéhez közelednek.

Meglehetősen mozgalmas hónapok állnak a múzeumi kollektíva mögött, hiszen nem csupán a szakmai anyagok összeállítása volt a feladatuk, hanem a pályázattal járó adminisztráció, dokumentáció, az innovatív gondolkodás és – adott esetben – a kétkezi munka is, legyen szó csavarozásról vagy takarításról, hogy végül minden a helyére kerüljön. Így lesz és januárban megnyílnak a múzeum ajtajai minden érdeklődő előtt.

– A megújuló kiállítótérben az informatikai eszközeit is segítségül hívva egyrészt Orosháza történetét mutatjuk be, másrészt Thék Endre emléke és munkássága előtt tisztelgünk. Hatalmas szakmai kihívás volt ezt a pályázatot megvalósítani, de nagyon élveztük a feladatot és alig várjuk, hogy megmutathassuk az érdeklődőknek mindazt az értéket, amit létrehoztunk. Igazi csapatmunka eredménye mindaz, amit januárban, a magyar kultúra napjára időzítve végre megmutathatunk – nyilatkozta Józó Tamásné, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója.

A múzeum arra készül, hogy a januári nyitásig Facebook oldalán és honlapján érdekességeket oszt meg a tárlatról és az elmúlt hónapok munkálatairól, érdemes követni őket, hiszen Orosháza múltjának hiteles őrzői, ugyanakkor munkájukkal a jelenben élőket szolgálják.

További programok »

FEL