Célegyenesben a határon átívelő, ivóvíz minőségjavító „ROHU” projekt

2019. december 12. 13:36 | Sipos Gábor

Román önkormányzatok és a magyar Alföldvíz Zrt. részvételével 2018. november óta tart egy, az ivóvíz minőségének javítását célzó nemzetközi projekt. A megvalósítás finanszírozását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a román, illetve a magyar kormánytól származó összegekből finanszírozzák.

A partnerek az INTERREG V-A Románia-Magyarország Együttműködési Programon belül megpályázott összegekből megvásárolták azokat az eszközöket, amelyek jelentősen elősegítik a hibafeltárást a meglévő, sok helyen különösen elavult csőhálózatokban. A szakemberek az érmelléki területen használják majd azokat a diagnosztikai eszközöket, amelyekkel egy-egy csőrepedés helye földmunka nélkül kiszűrhető.

Az egyik romániai partnertelepülés, Érmihályfalva polgármestere reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az eddigi silány minőség helyett – a most kapott eszközökkel – sokat javul majd a víz minősége.

– Nagyon vártuk már, hogy egy hasonló beruházásra legyen lehetőségünk. Egy olyan vidéken élünk, amelyen nagyon rossz körülmények között gazdálkodunk a vizünkkel, pontosabban eddig a vízgazdálkodásunk hiányos volt. Ez a projekt lehetőséget biztosított arra, hogy felszereljük azt a silány rendszert, amely eddig kiszolgálta Érmellék huszonkét települését – mondta Nyakó József.

 

kép: behir.hu

 

A magyar partner, az Alföldvíz Zrt. a projektben egy kútvizsgáló berendezést szerzett be. A vízkezelő közel kétszáz, a társaság területén működő kútból nyeri a térség ivóvízkészletét. A szakemberek a most megvásárolt, különleges kamerával akár ötszáz méter mélyen végezhetnek optikai vizsgálatot. A speciális eszköz saját fényforrással rendelkezik és háromszázhatvan fokban képes vizsgálni a nagy nyomás alatt lévő kutak állapotát. 

Harangozó Gábor, a projekt hazai menedzsere elmondta, hogy a legnagyobb siker a közel húszmillió forint értékű kútkamera beszerzése.

– Ha bármilyen meghibásodás felmerül, akkor azonnal, külső segítség nélkül el tudjuk hárítani a hibát. A projekt hátralévő szakaszában az Alföldvíz Zrt. mint negyedik partner az oktatások lebonyolításában, annak is a gyakorlati részében vesz majd részt – hangsúlyozta a vízügyi szakember.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program ROHU-215 számú és „Közös megoldások fejlesztése az ivóvíz minőségének javítása érdekében” (4FORH2O) nevű projekt megvalósítása 2018. 11. 01. és 2020. 04. 30. között zajlik, a teljes költsége 267.488,00 EURO, amelyből 227.346,80 EURO az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól (ERFA) és 40.123,20 EURO a román, valamint a magyar kormányok társfinanszírozásából származó támogatás.

 

További programok »

Itthon

Miklós Attila: Köszönet a békéscsabaiak fegyelmezettségéért

Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet - fogalmazott a Szövetség Békéscsabáért önkormányzati képviselője a soron kívüli közgyűlést értékelő pénteki sajtótájékoztatón. A frakció nevében Miklós Attila értékelte a veszélyhelyzet tapasztalatait és a csütörtöki közgyűlést.
14:42
FEL